Глава ОП Єрмак: До кінця вересня Червоний Хрест пропустять до українських полонених у вʼязницях бойовиків на Донбасі

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Глава ОП Єрмак: До кінця вересня Червоний Хрест пропустять до українських полонених у вʼязницях бойовиків на Донбасі

Ратинський В'ячеслав / УНІАН

До кінця вересня представники Червоного Хреста мають потрапити до українців, яких утримують в ув’язненні бойовики «Л/ДНР».

Про це заявив глава Офісу президента Андрій Єрмак в Одесі, коментуючи зустріч радників «нормандської» четвірки, передає Радіо Свобода.

«Була досягнена домовленість, що до кінця цього місяця буде отриманий безперешкодний доступ Червоного Хреста на непідконтрольні території до наших громадян, які там перебувають. І ми очікуємо, що це прискорить процес обміну, про який є доручення президента», — заявив Єрмак.

Він також наголосив, що домовленість про припинення вогню ухвалили в рамках мінського процесу та підтримали країни «нормандського» формату.

Наступна зустріч радників, за словами Єрмака, має відбутись протягом кількох тижнів.

Нагадаємо, що попередня зустріч була 3 липня — тоді Єрмак заявляв, що перед Росією жорстко поставили питання про допуск на окуповані території представників Червоного Хреста.

«Ми отримали всі необхідні гарантії з боку Німеччини та Франції, а також поставили жорстко питання перед Росією про те, що вони багато разів декларували свободу потрапляння до жителів окупованих територій членів Червоного Хреста. Це необхідно, щоб ми отримали підтвердження про кожного громадянина, про якого ми маємо інформацію, що він там. Таким чином ми зможемо його забрати», — наголосив він.

  • 11 вересня у Берліні відбулася зустріч радників «нормандської» четвірки. Загалом перемовини тривали сім годин. Українську делегацію очолив віцепрем’єр і міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков. Також до складу делегації увійшов голова ОП Андрій Єрмак.
  • Представник Росії Дмитро Козак заявив за результатами зустрічі, що питання про саміт лідерів країн не обговорювали, і він може відбутися лише після виконання рішень, ухвалених раніше. Він також заявив про відсутність «проривів» за підсумками перемовин, проте додав, що домовилися дотримуватися режиму тиші на Донбасі. За його словами, українська сторона погодилася переглянути постанову про призначення місцевих виборів.