Зеленський анонсував ще одну зустріч радників «нормандської» четвірки

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Зеленський анонсував ще одну зустріч радників «нормандської» четвірки

STR / NurPhoto via Getty Images

Політичні радники лідерів держав «нормандської» четвірки у Берліні обговорили не всі питання, тому буде ще одна зустріч для продовження підготовки переговорів у «нормандському» форматі.

Про це заявив президент Володимир Зеленський 12 вересня під час брифінгу в Одесі, де він перебуває з робочою поїздкою.

«Перше — була зустріч, це дуже важливо. Це означає, що тривають зустрічі в «нормандському» форматі. І якщо зустрічаються радники, значить, буде плануватися зустріч лідерів у «нормандському» форматі. Радники не обговорили всі питання і не поставили крапку в багатьох питаннях, тому буде ще одна зустріч радників», — сказав він.

За словами Зеленського, найголовнішим рішенням, яке ухвалили на зустрічі в Берліні 11 вересня, є домовленість про продовження і дотримання режиму тиші на Донбасі.

«Чи задоволені ми на 100 відсотків? Ні. Була бойова втрата, так. Але якщо ми йдемо до виконання Мінських угод, йдемо до миру на сході України, то перше і головне питання — це дотримання режиму тиші. Це означає, що наші хлопці не будуть гинути», — додав президент.

  • 11 вересня у Берліні відбулася зустріч радників «нормандської» четвірки. Загалом перемовини тривали сім годин. Українську делегацію очолив віцепрем’єр і міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков. Також до складу делегації увійшов голова ОП Андрій Єрмак.
  • Представник Росії Дмитро Козак заявив за результатами зустрічі, що питання про саміт лідерів країн не обговорювали, і він може відбутися лише після виконання рішень, ухвалених раніше. Він також заявив про відсутність «проривів» за підсумками перемовин, проте додав, що домовилися дотримуватися режиму тиші на Донбасі. За його словами, українська сторона погодилася переглянути постанову про призначення місцевих виборів.
  • Раніше президент України Володимир Зеленський заявив, що друга зустріч лідерів у «нормандському» форматі може призвести до закінчення війни на Донбасі.