Єрмак назвав головним досягненням переговорів у Берліні продовження режиму тиші. Про зустріч лідерів «нормандської четвірки» не домовилися

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Єрмак назвав головним досягненням переговорів у Берліні продовження режиму тиші. Про зустріч лідерів «нормандської четвірки» не домовилися

Ратинський В'ячеслав / УНІАН

Глава Офісу президента Андрій Єрмак заявив, що головним результатом переговорів радників лідерів «нормандської четвірки» в Берліні є домовленість про продовження режиму тиші на Донбасі. Про це повідомляє Укрінформ.

«Я вважаю, що це найважливіше, що сьогодні відбулося. І це дає надію, що режим тиші, який був ініційований президентом України і тривав протягом останніх шести тижнів, буде продовжений. Ми дуже на це сподіваємося й будемо робити все, що залежить від України, аби це було так», — наголосив Єрмак.

Він підтвердив, що сторони не досягли домовленості про дату проведення наступного саміту «нормандської четвірки», хоча всі розуміють його важливість. Проте він сподівається, що зустріч таки відбудеться до кінця року.

«Так, не було досягнуто конкретних домовленостей щодо строків, але все свідчить, що процес рухається вперед. Я впевнений, що цей саміт відбудеться, хоча, на жаль, не можу назвати сьогодні конкретну дату», — сказав Єрмак.

На переговорах пройшли всі пункти, які стосуються домовленостей лідерів «нормандської четвірки», досягнутих у Парижі: безпекові питання, політичні, доступ Червоного хреста, звільнення утримуваних осіб. На зустрічі були присутні посли ОБСЄ, а це, зазначив Єрмак, дає надію, що зв’язок між «нормандським» і «мінським» форматами буде «дуже міцним та ефективним».

Він висловив сподівання, що наступна зустріч радників відбудеться протягом найближчих тижнів. До того часу до роботи долучаться помічники та консультанти.

В пресслужбі Офісу президента також повідомили, що під час зустрічі велику увагу було приділено питанням взаємного звільнення утримуваних осіб та забезпечення повного й безперешкодного доступу до них Червоного хреста.

  • 11 вересня у Берліні відбулася зустріч радників «нормандської» четвірки. Загалом перемовини тривали сім годин. Українську делегацію очолив віцепрем’єр і міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков. Також до складу делегації увійшов голова ОП Андрій Єрмак.
  • Представник Росії Дмитро Козак заявив за результатами зустрічі, що питання про саміт лідерів країн не обговорювали, і він зможе відбутися лише після виконання рішень, які були досягнуті раніше. Він також заявив про відсутність «проривів» за підсумками перемовин, проте додав, що домовилися дотримуватися режиму тиші на Донбасі. За його словами, українська сторона погодилася переглянути постанову про призначення місцевих виборів.
  • Раніше президент України Володимир Зеленський заявив, що друга зустріч лідерів у «нормандському форматі» може призвести до закінчення війни на Донбасі.