Єрмак прогнозує, що «нормандська» зустріч на рівні радників можлива вже наступного тижня. Наполягатимуть на проведенні саміту

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Єрмак прогнозує, що «нормандська» зустріч на рівні радників можлива вже наступного тижня. Наполягатимуть на проведенні саміту

Ратинський В'ячеслав / УНІАН

Глава Офісу президента Андрій Єрмак не виключає, що наступного тижня може відбутися зустріч політичних радників «нормандської четвірки» у форматі відеоконференції. Про це він заявив під час виступу у Королівському інституті міжнародних справ Chatham House, його цитує пресслужба ОП.

«Переговори тривають. Наступного тижня, можливо, у нас выдбудеться відеоконференція політичних радників. І ми будемо говорити про те, щоб якомога скоріше відбувся саміт і вже були якісь рішення», — додав Андрій Єрмак.

Єрмак наголосив, що Україна найбільше зацікавлена в якнайшвидшому проведенні наступної зустрічі «нормандської четвірки» на найвищому рівні, оскільки всі політичні рішення ухвалюються лише на рівні лідерів. Він зазначив, що в цьому Україну підтримують і її партнери — Німеччина та Франція.

Глава ОП також нагадав, що з моменту попереднього, грудневого саміту «нормандської четвірки» в Парижі узгодили чотири нові точки розведення сил і засобів на лінії розмежування, практично узгодили 20 ділянок для розмінування. Також домовилися про доступ представників Червоного Хреста до місць незаконного утримання осіб на непідконтрольних територіях, проте ця домовленість поки що не виконана.

«Уже декілька місяців взаємне звільнення утримуваних осіб не відбувається, тому що протилежна сторона не узгоджує списки. Постійно створюються якісь перепони для цього. Зараз вони говорять, що їм нібито перешкоджає в цьому постанова Верховної Ради щодо місцевих виборів. Але ми постійно наголошуємо, що це нонсенс: як таке гуманітарне питання, як життя і здоров’я людей, може залежати від документа?» — наголосив Єрмак.