Україна може змінити постанову про проведення місцевих виборів, але на зустрічі радників у Берліні цього не обіцяла

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Україна може внести зміни до постанови Верховної Ради про призначення місцевих виборів. Постанова зараз передбачає, що вибори на окупованому Донбасі відбудуться лише після відновлення над ним контролю.

Про це за підсумками переговорів радників лідерів «нормандської четвірки» у Берліні заявив член української делегації, представник України в політичній підгрупі ТКГ у Мінську Андрій Костін, передає Інтерфакс-Україна.

«Сьогодні [11 вересня] на зустрічі було зазначено, що на розгляді парламенту перебуває законопроєкт про внесення змін до постанови про призначення місцевих виборів, який передбачає іншу редакцію п. 4, щодо якого стільки гучних спекуляцій», — сказав Костін.

Він вважає, що запропонована редакція цілком відповідає Мінському комплексу заходів.

Разом з тим, голова української делегації в Берліні, віцепремʼєрміністр, міністр з питань реінтеграції окупованих територій Олексій Резніков заявив у коментарі РБК-Україна, що українська сторона не обіцяла переглянути постанову про проведення місцевих виборів. Однак, за його словами, у парламенті в кінці липня була зареєстрована пропозиція щодо коригування постанови про місцеві вибори, про що були проінформовані представники Росії.

«Вони проінформовані, що є ініціатива українських депутатів, самостійна ініціатива, не повʼязана ні з чиєю позицією», — сказав Резніков.

Після зустрічі представник Росії Дмитро Козак заявив, що під час переговорів Україна погодилася змінити умови проведення місцевих виборів. За словами Козака, ухвалення 15 липня українським парламентом постанови про призначення місцевих виборів погіршило ситуацію з урегулюванням конфлікту на Донбасі, адже зазначені в постанові умови проведення місцевих виборів суперечать Мінським домовленостям.

  • 15 липня Верховна Рада 326 голосами ухвалила постанову № 3809, якою призначила місцеві вибори на 25 жовтня 2020 року.
  • Центральна виборча комісія 8 серпня визначила перелік територіальних громад Донецької та Луганської областей, на території яких неможливо провести місцеві вибори. До переліку таких територій входять 10 громад Бахмутського, Волноваського, Маріупольського та Покровського районів Донецької області й 8 громад Сєверодонецького та Щастинського районів Луганської області.