МЗС: Рішення Росії передати Медведчуку полонених з окупованих територій — це удар по «нормандському формату»

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
МЗС: Рішення Росії передати Медведчуку полонених з окупованих територій — це удар по «нормандському формату»

Брессонова Ані / УНІАН

Рішення Росії передати не Україні, а приватній особі — Віктору Медведчуку — полонених з окупованих територій Донбасу «грубо і відверто» порушує процедуру вирішення таких питань, ще й шкодить переговорним групам.

Про це йдеться у заяві Міністерства закордонних справ.

«Цей крок РФ є ударом по «нормандському формату» та Тристоронній контактній групі, які ведуть системну роботу із забезпечення звільнення утримуваних у звʼязку з конфліктом осіб», — наголосили у МЗС.

Українська делегація у Тристоронній групі заявила, що Росія та Медведчук намагаються використати полонених у своїх політичних інтересах.

«Хто ці особи, чи були вони верифіковані у списках на звільнення, які обговорювалися в рамках Тристоронньої контактної групи, в якому стані ці особи — поки невідомо», — заявили у ТКГ.

Після того, як ці люди перетнуть державний кордон України, їх помістять в обсервацію та проведуть через повну перевірку спеціальних служб — «фактично, Кремль та Медведчук підставляють цих людей під додаткове навантаження, намагаючись вивезти їх в обхід офіційної процедури через майданчик ТКГ».

Нагадаємо, 20 січня омбудсмен Людмила Денісова заявила, що бойовики «ДНР» передадуть через «посередника» на підконтрольну Україні територію шістьох незаконно утримуваних осіб, а «ЛНР» — трьох.

Їх можуть передати сьогодні (20 січня) ввечері або ж завтра зранку (21 січня). Заручників можуть передати через маршрут Луганськ — Донецьк — Ростов-на-Дону — Мінськ — Київ. Кого саме звільнять — невідомо.

  • 16 січня бойовики заявили, що за участі депутата ОПзЖ, кума президента Росії Путіна Віктора Медведчука в односторонньому порядку повернуть на підконтрольну Україні територію декого з полонених. В Офісі президента назвали цю заяву бойовиків спробою тиску та намаганням Росії ухилитися від виконання своїх зобов’язань.