Зеленський відкликав свій «невідкладний» законопроєкт про відновлення довіри до КСУ. Він був у Раді три місяці

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Зеленський відкликав свій «невідкладний» законопроєкт про відновлення довіри до КСУ. Він був у Раді три місяці

Фото з сайту Адміністрації президента України

Президент України Володимир Зеленський відкликав з розгляду Верховної Ради свій законопроєкт «Про відновлення суспільної довіри до конституційного судочинства», який подав наприкінці жовтня як невідкладний.

Про це повідомляється на сайті парламенту.

Згідно з законопроєктом, президент пропонував звільнити всіх суддів Конституційного суду та почати набір нового складу КСУ. Ще однією пропозицією Зеленського нардепам було визнати рішення Конституційного суду про неконституційність певних положень закону «Про запобігання корупції» нікчемним і таким, що не створює правових наслідків.

Водночас у Конституції України перелічені конкретні випадки, коли можна звільнити суддів Конституційного суду. Це може бути неспроможність виконувати свої обов’язки за станом здоров’я, порушення вимог щодо несумісності, вчинення істотного дисциплінарного проступку чи нехтування своїми обов’язками та подання заяви про відставку.

Також Конституцією закріплено те, що рішення КСУ не підлягають оскарженню та є обов’язковими для виконання, тоді як президентський законопроєкт пропонує скасувати це рішення голосуванням у парламенті.