Країни «Великої сімки» закликали Росію «негайно та беззастережно» звільнити Навального і затриманих на протестах

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Міністри закордонних справ країн «Великої сімки» (G7) — Канади, Франції, Німеччини, Італії, Японії, Великої Британії та США, а також верховний представник Євросоюзу засудили арешт російського опозиціонера Олексія Навального та масові затримання на протестах у Росії.

Про це йдеться в їхній спільній заяві, оприлюдненій на сайті уряду Великої Британії.

«Жорстоке придушення поліцією права людей висловлювати свою думку неприпустиме. Ці події підтверджують постійну негативну тенденцію скорочення простору для опозиції, громадянського суспільства, правозахисників і незалежних голосів у Росії», — наголосили дипломати та закликали Росію дотримуватися своїх національних і міжнародних зобовʼязань й звільнити всіх затриманих.

До того ж вони закликали «негайно і беззастережно» звільнити Навального.

«Сумно, що пан Навальний утримується під вартою за судовими рішеннями, які Європейський суд з прав людини у 2017 році визнав довільними і явно необґрунтованими», — додали представники G7.

Водночас міністри закордонних справ «Великої сімки» нагадали про своє «рішуче засудження отруєння Навального в серпні 2020 року хімічною нервово-паралітичною отруйною речовиною групи «Новачок», розробленою Росією».

«Ми знову заявляємо, що будь-яке застосування хімічної зброї неприйнятне і суперечить міжнародним нормам, що забороняють використання такої зброї. Ми, міністри закордонних справ «Великої сімки», знову закликаємо російську владу розслідувати і достовірно пояснити використання хімічної зброї на своїй території у світлі зобовʼязань Росії за Конвенцією про хімічну зброю. Підтверджене застосування хімічної зброї проти опозиційного політика, а також останнє затримання пана Навального ще більше підривають демократію, незалежні голоси та політичний плюралізм у Росії», — наголосили дипломати.

Також представники G7 закликали Росію виконати свої зобовʼязання за Міжнародним пактом про громадянські та політичні права.

«Ми продовжимо уважно стежити за реакцією Росії на міжнародні заклики до негайного звільнення Навального і будь-яких протестувальників і журналістів, які були затримані довільно, а також за кримінальним розслідуванням отруєння пана Навального», — зазначається в заяві.