«Справа Роттердам+»: Інтерпол відхилив вимогу НАБУ оголосити ексглаву Нацкомісії з енергетики Вовка в розшук

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Інтерпол відхилив вимогу Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) оголосити в розшук колишнього очільника Національної комісії державного регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) Дмитра Вовка, підозрюваного у справі «Роттердам+».

Про це він повідомив на своїй сторінці у Facebook і виклав скан-копію документа.

«Після майже півторарічного розгляду сьогодні отримали звістку зі штаб-квартири Інтерполу в місті Ліон, Франція. Набуло чинності рішення про видалення даних щодо мене з баз Інтерполу. Рішення було ухвалено на 114-й сесії Комісії з контролю за файлами Інтерполу (відбувалась 5—9 жовтня 2020 року) та є логічним продовженням їхнього попереднього рішення від 21 лютого 2020 року про превентивне блокування запиту НАБУ щодо мене», — написав Вовк.

За словами ексглави НКРЕКП, Інтерпол закликав усі національні поліцейські бюро забезпечити оновлення національних баз і підтвердити відсутність у них даних про нього.

Справа «Роттердам+»

Формулу «Роттердам+» Нацкомісія з питань енергетики та комунальних тарифів (НКРЕКП) почала використовувати з квітня 2016 року. Вона встановлювала тариф для теплових електростанцій на базі середньої ціни вугілля за імпортним паритетом за останній рік. Після цього почалося підвищення цін на електроенергію — тариф в Україні був привʼязаний до вартості вугілля на товарних біржах Нідерландів. У березні 2017 року НАБУ почало розслідувати змову під час впровадження формули «Роттердам+». У жовтні 2018 року керівник НАБУ Артем Ситник заявив, що українці переплатили 15 мільярдів гривень через необґрунтоване застосування цієї формули. Згодом рівень збитків сягнув майже 19 мільярдів.