САП закрила справу «Роттердам+». НАБУ категорично проти і оскаржуватиме це рішення

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Національне антикорупційне бюро буде оскаржувати рішення Спеціалізованої антикорупційної прокуратури про закриття справи «Роттердам+» у генерального прокурора і в. о. керівника САП, оскільки воно суперечить засадам верховенства права.

Про це йдеться у заяві НАБУ, оприлюдненій на Facebook-сторінці бюро 28 серпня.

«Розслідування цієї справи перебувало на завершальній стадії, детективи зібрали всі необхідні та переконливі докази для скерування її до суду і доведення винуватості підозрюваних осіб. Про підозру повідомили шістьом особам, внаслідок дій яких споживачам електроенергії завдано 18,87 млрд грн збитків, що підтверджено відповідною експертизою. Комплексною експертизою також підтверджені розрахунки збитків за 2016—2017 роки, але суть її зводиться до того, що питання протиправності дій, відповідно, і настання збитків, має вирішити суд», — наголосили у НАБУ.

Натомість, як зазначили у бюро, прокурор САП — процесуальний керівник у справі за весь час розслідування жодного разу не витребував матеріали провадження для вивчення, не запитував у слідства, чи дійсно вичерпані можливості доказування, і два дні тому обговорював на нараді, як краще рухатись у справі далі.

«З незрозумілих причин він несподівано ухвалив рішення про закриття справи нібито на підставі відсутності достатніх доказів та можливостей їх здобути, тож унеможливив покарання винних осіб. НАБУ категорично не згодне з таким рішенням. Ми переконані, що вирішення долі цього провадження поза межами судового процесу не відповідатиме законним інтересам громадянського суспільства і держави. Адже справа «Роттердам+» є знаковою для України, і про необхідність її завершення неодноразово заявляли найвищі посадовці», — додали у НАБУ.

Справа «Роттердам+»

Формулу «Роттердам+» НКРЕКП почала використовувати з квітня 2016 року. Вона встановлює тариф для теплових електростанцій на базі середньої ціни вугілля за імпортним паритетом за останній рік. Після цього почалося підвищення цін на електроенергію — тариф в Україні був привʼязаний до вартості вугілля на товарних біржах Нідерландів. У березні 2017 року НАБУ почало розслідувати змову під час впровадження формули «Роттердам+». У жовтні 2018 року керівник НАБУ Артем Ситник заявив, що українці переплатили 15 мільярдів гривень через необґрунтоване застосування цієї формули. Згодом рівень збитків сягнув майже 19 мільярдів.

  • У листопаді 2019 року Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду заочно заарештувала фігуранта справи «Роттердам+», колишнього главу Нацкомісії з питань енергетики та комунальних послуг Дмитра Вовка і заступника начальника управління НКРЕКП Володимира Бутовського.