Ситник: Формула «Роттердам +» лише за перший період дії завдала 19 млрд гривень збитків

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Ситник: Формула «Роттердам +» лише за перший період дії завдала 19 млрд гривень збитків

The National Anti-Corruption Bureau of Ukraine Follow / Flickr

Директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник заявив, що слідство встановило, що за першу половину періоду дії формули «Роттердам +» державі завдано майже 19 мільярдів гривень збитків.

Про це Ситник розповів в інтервʼю на «Радіо НВ».

За його словами, розслідування справи наразі зупинене, оскільки, на думку НАБУ, усі необхідні слідчі дії на території Україні вже завершено. Водночас слідство очікує відповідь на свої запити до іноземних держав, зокрема Ірландії. «Тому зараз між детективами точиться дискусія: або чекати на відповіді, або передавати справу до суду на підставі здобутих матеріалів», — пояснив Ситник.

Справа «Роттердам +»

Формулу «Роттердам +» НКРЕКП почала використовувати з квітня 2016 року. Вона встановлює тариф для теплових електростанцій на базі середньої ціни вугілля за імпортним паритетом за останній рік. Після цього почалося підвищення цін на електроенергію — тариф в Україні був привʼязаний до вартості вугілля на товарних біржах Нідерландів. У березні 2017 року НАБУ почало розслідувати змову при впровадженні формули «Роттердам +». У жовтні 2018 року керівник НАБУ Артем Ситник заявив, що українці переплатили 15 мільярдів гривень через необґрунтоване застосування цієї формули.

  • У листопаді 2019 року Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду заочно заарештувала фігуранта справи «Роттердам +», колишнього главу Нацкомісії з питань енергетики та комунальних послуг Дмитра Вовка і заступника начальника управління НКРЕКП Володимира Бутовського.
  • Перед цим Соломʼянський районний суд Києва дозволив затримати Дмитра Вовка.