Справа «Роттердам +»: Вищий антикорсуд заочно заарештував ексглаву НКРЕКП Вовка

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду заочно заарештувала фігуранта справи «Роттердам +», колишнього главу Нацкомісії з питань енергетики та комунальних послуг Дмитра Вовка та заступника начальника управління НКРЕКП Володимира Бутовського.

Про це повідомляє пресслужба САП.

Апеляційна палата ВАКС скасувала рішення суду першої інстанції, яким було відмовлено прокурорам Спеціальної антикорупційної прокуратури та детективам Національного антикорупційного бюро в задоволенні клопотань про заочний арешт Вовка і Бутовського, які підозрюються у зловживанні службовим становищем (ч. 2 ст. 364 КК) і завданні збитків на суму 18,86 млрд грн.

Справа «Роттердам +»

Формулу «Роттердам+» НКРЕКП почала використовувати з квітня 2016 року. Вона встановлює тариф для теплових електростанцій на базі середньої ціни вугілля за імпортним паритетом за останній рік. Після цього почалося підвищення цін на електроенергію — тариф в Україні був привʼязаний до вартості вугілля на товарних біржах Нідерландів. У березні 2017 року НАБУ почало розслідувати змову при впровадженні формули «Роттердам+». У жовтні 2018 року керівник НАБУ Артем Ситник заявив, що українці переплатили 15 млрд грн через необґрунтоване застосування цієї формули.