ВАКС вирішив поновити провадження у справі «Роттердам+»

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Вищий антикорупційний суд України вирішив відновити кримінальне провадження у справі «Роттердам+», яке раніше закрила Спеціалізована антикорупційна прокуратура.

Таке рішення ВАКС ухвалив на засіданні у вівторок, 27 жовтня.

Зазначимо, скаргу на рішення САП подав Нікопольський завод феросплавів, слідча суддя Оксана Олійник її задовольнила.

Водночас, за словами керівника громадської організації «Центр протидії корупції» Віталія Шабуніна, ухвала ВАКС не підлягає апеляції, тому генпрокурор Ірина Венедіктова зобов’язана негайно відновити розслідування.

«Виклик у тому, що після відновлення залишиться лише три дні на передачу справи до суду. Щоб це відбулося, Венедіктова мусить не лише провадження відновити, але й одразу замінити в ньому процесуального керівника. Того, який це провадження незаконно закрив», — додав він.

Справа «Роттердам+»

Формулу «Роттердам+» Нацкомісія з питань енергетики та комунальних тарифів почала використовувати з квітня 2016 року. Вона встановлювала тариф для теплових електростанцій на базі середньої ціни вугілля за імпортним паритетом за останній рік. Після цього почалося підвищення цін на електроенергію — тариф в Україні був привʼязаний до вартості вугілля на товарних біржах Нідерландів. У березні 2017 року НАБУ почало розслідувати змову під час впровадження формули «Роттердам+». У жовтні 2018 року керівник НАБУ Артем Ситник заявив, що українці переплатили 15 мільярдів гривень через необґрунтоване застосування цієї формули. Згодом рівень збитків сягнув майже 19 мільярдів.

  • У листопаді 2019 року Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду заочно заарештувала фігуранта справи «Роттердам+», колишнього главу Нацкомісії з питань енергетики та комунальних послуг Дмитра Вовка і заступника начальника управління НКРЕКП Володимира Бутовського.
  • Наприкінці серпня стало відомо про рішення Спеціалізованої антикорупційної прокуратури закрити справу «Роттердам+» начебто на підставі експертизи, яка не виявила збитків. НАБУ заявило, що оскаржуватиме це рішення, оскільки воно суперечить засадам верховенства права.
  • Наприкінці вересня Вищий антикорупційний суд вирішив не поновлювати розслідування у справі «Роттердам+».