У Фірташа назвали держрегулювання ціни на газ «рейдерством». Компанія поскаржилася в Антимонопольний комітет

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Державне регулювання ціни на газ для населення, запроваджене Кабінетом міністрів, є політичним рішенням.

Про це заявив голова компанії «Йе енергія», яка входить до групи Дмитра Фірташа, Артем Компан в інтервʼю «Економічній правді».

«Коли рішення тільки обговорювалося, ми зі свого боку писали, що, хлопці, 6,99 — ціна політична, ми будемо її оскаржувати. Готові показати свої імпортні контракти, показати, за якими індексами купували», — сказав він.

На думку Компана, держава має нарахувати компенсацію компанії як постачальнику, європейським постачальникам або кінцевому споживачу.

«Це найцивілізованіший підхід. І такий підхід працює у всій Європі», — запевнив представник «Йе енергії».

Також Компан зазначив, що компанія Фірташа працює на умовах 10% націнки, «як заведено в усіх цивілізованих європейських країнах».

«Ми привʼязані до імпортного паритету. У нас є інфраструктура, за яку ми платимо гроші. Це онлайн, офлайн-точки контрактів із клієнтами, це квитанції, це банківські послуги. Сьогодні вартість витрат інфраструктури — це приблизно 600 гривень на тисячі кубів», — додав він.

Водночас Компан вважає, що рішення про регулювання ціни означає відкат реформи назад, і це «лякає європейські компанії».

Представник «Йе енергії» заявив, що компанія через регулювання ціни на газ звернеться до суду.

«Ми сподіваємося, що уряд прислухається до нашої думки. Я не самотній в цих міркуваннях. Щойно почалися міркування про ціну, ми одразу вийшли зі своєю пропозицією про субсидії. За заявами міністра фінансів, МВФ не в захваті від регуляції. Далі ми будемо пояснювати, що суд буде між нами і європейськими партнерами, які нам постачають газ», — розповів Компан.

Окремо він зазначив, що поки компанія не планує віддавати споживачів постачальнику «останньої надії».

«Державне рейдерство і гра в бік монополії «Нафтогазу» повністю суперечать зобов’язанням, які були взяті Кабміном перед міжнародними партнерами. Окрім того, ми звернулися до Антимонопольного комітету України з вимогою розібратися з питанням демпінгу», — резюмував він.

Зазначимо, до складу групи Фірташа входить «Регіональна газова компанія», яка об’єднує 20 газорозподільних компаній: ПАТ «Вінницягаз», ПАТ «Волиньгаз», ПАТ «Дніпрогаз», ПАТ «Дніпропетровськгаз», ПАТ «Житомиргаз», ПАТ «Закарпатгаз», ПАТ «Запоріжгаз», ПАТ «Івано-Франківськгаз», ПАТ «Київоблгаз», ПАТ «Криворіжгаз», ПАТ «Львівгаз», ПАТ «Миколаївгаз», ПАТ «Рівнегаз», ПАТ «Сумигаз», ПАТ «Харківгаз», ПАТ «Тисменицягаз», ПАТ «Харківміськгаз», ПАТ «Хмельницькгаз», ПАТ «Чернівцігаз», ПАТ «Чернігівгаз».

  • У січні 2021 року «Нафтогаз» підвищив ціну на природний газ до 7,22 гривні за кубометр з ПДВ і без урахування вартості доставки. Попередня ціна становила 6,33 гривні. Підвищення регулятор обґрунтував значним зниженням обсягів виробництва тепла, підвищенням заробітної плати для співробітників ТЕЦ, зростанням цін на вугілля та газ і збільшенням витрат на послуги з розподілу газу.
  • Кабінет міністрів вирішив на період карантину або до кінця опалювального сезону запровадити державне регулювання тарифів на газ. Вартість кубометра газу становитиме 6,99 гривні.
  • Тим часом низкою українських міст прокотилася хвиля протестів. Так, на Буковині протестувальники перекрили трасу державного значення Чернівці — Житомир, а в самому Житомирі після мітингу люди увірвалися до приміщення обласної ради. Також протестували на Закарпатті, у Харківській, Миколаївській, Дніпропетровській та Полтавській областях.