Спалення COVID-центру та бійки. У Нідерландах і Данії пройшли протести проти карантинних обмежень

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

У низці міст Нідерландів й у столиці Данії 24 січня пройшли масові протести проти карантинних обмежень і, зокрема, комендантської години. У Нідерландах акції супроводжувалися сутичками з поліцією, заворушеннями, погромами та підпалами.

Як повідомляє Daily Mail, у Нідерландах сутички відбувалися в Амстердамі та Ейндховені.

У столиці поліція протистояла протестувальникам на Музейній площі. Силовики застосовували водомети та сльозогінний газ. У відповідь летіли пляшки та сміття. Кількох учасників акцій затримали за допомогою собак.

Днем раніше в Амстердамі почала діяти комендантська година — поліція виписала понад 3,6 тисячі штрафів і затримала майже 30 осіб. У день сутичок у місті затримали понад 50 осіб.

В Ейндховені сутички були більш жорстокими. Демонстранти змогли спалити автомобіль поліції, силовики застосовували водомети. Затримано майже 100 осіб.

У місті Урк група людей спалила мобільний центр для експрес-тестування на COVID-19. У поліцію, яка прибула на місце, полетіли скляні пляшки та феєрверки. У місцевому муніципалітеті та прокуратурі заявили про варварство та пообіцяли жорстку відповідь.

У Нідерландах комендантську годину (з 21:00 до 04:30) введено вперше після Другої світової війни. За порушення загрожує штраф у €95.

У данському Копенгагені пройшов марш антіізоляційної організації «Люди в чорному», в якому брали участь кілька тисяч людей. Масштабних зіткнень вдалося уникнути, але демонстранти спалили опудало премʼєр-міністра Метте Фредеріксен.