У Брюсселі спалахнули протести через смерть мігранта у поліцейському відділку. Затримали понад 110 людей

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

У Брюсселі 13 січня сотні людей вийшли на протест через смерть у відділенні поліції 23-річного хлопця — вихідця з Гвінеї на імʼя Ібрагім Б. Демонстрації переросли у зіткнення з силовиками — затримали щонайменше 112 людей, з них 30 — неповнолітні. Про це повідомляє RTBF.

Під час сутичок протестувальники закидали камінням силовиків, пошкодили кілька службових автомобілів та підпалили поліцейський відділок — пожежу вдалося загасити.

У заворушення також потрапив і автомобіль короля Бельгії Філіпа. Поліцейським довелося супроводжувати авто, щоб вивести його на сусідню вулицю. Король не постраждав.

Після цього протестувальники розгромили кілька магазинів та автобусних зупинок в окрузі, де проходили протести.

Внаслідок сутичок постраждали щонайменше шестеро осіб, серед них більшість — силовики. Загалом, за даними поліції, у протесті взяли участь приблизно 500 людей.

Що цьому передувало?

Минулого тижня, 9 січня, поліція заарештувала 23-річного вихідця з Гвінеї Ібрагіма Б. Його затримали за порушення карантину та доправили у поліцейський відділок для перевірки документів.

У відділку Ібрагім знепритомнів. За попередніми даними, у хлопця сталася зупинка серця. Силовики намагалися реанімувати його дефібрилятором, але безуспішно — той виявився несправним. Поліцейські викликали швидку, але лікарі не змогли врятувати хлопця. Він помер у лікарні.

По факту смерті порушили кримінальне провадження. А сімʼя померлого закликала брюссельців вийти на мирний протест проти поліцейського свавілля.