Байден отримав на передвиборчу кампанію $145 мільйонів «темних» грошей. Демократична партія давно виступає проти таких пожертв

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Байден отримав на передвиборчу кампанію $145 мільйонів «темних» грошей. Демократична партія давно виступає проти таких пожертв

Pool / Pool

Джо Байден отримав для передвиборчої кампанії рекордну кількість анонімних пожертв — $145 мільйонів «темних» грошей. Демократи протягом багатьох років засуджували такий тип пожертв на потреби агітації, оскільки це прямий шлях до корупції.

Про це пише Bloomberg.

Сума анонімних пожертв на кампанію Байдена перевершила аналогічні «темні» перекази для кампанії республіканця Мітта Ромні — у 2012 році він отримав таким чином $113 мільйонів.

Загальна сума витрат на агітацію демократичного кандидата у 2020 році становила $1,5 мільярда — проти неї бюджет кампанії Дональда Трампа у $28 мільйонів просто карликовий.

Політики від Демпартії традиційно виступали проти «темних» грошей, оскільки вони допомагають підтримувати кандидатів людям, які бажають залишитися в тіні, у чому вбачається прямий шлях до корупції.

Законодавство США обмежує доступ передвиборчих кампаній до «темних» грошей, однак є лазівки. Зокрема, дірками в законах скористалися групи, що підтримували Байдена.

Керівник фонду Байдена Priorities USA, який отримав $26 мільйонів «темних» коштів для агітації, не став виправдовуватися.

«Ми не збираємося роззброюватися в односторонньому порядку проти Трампа та правих сил, які його створили», — заявив Гай Чечіль.

Представники Байдена наразі не коментують ситуацію.

Експерти пояснюють, що анонімність пожертв зазвичай потрібна тим донорам, які раніше давали кошти іншій партії, а потім змінили свою політичну орієнтацію, або ж тим, хто взагалі не бере участі в публічній політиці.