Посилений карантин в Україні завершився. Що дозволено і що заборонено з 25 січня?

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

В Україні завершився майже тритижневий посилений карантин, який діяв з 8 січня. Попри те, що ці обмеження, як стверджують у Міністерстві охорони здоров’я, «дали ефект», їх вирішили не продовжувати. З 25 січня країна повертається до адаптивного карантину з обмеженнями «помаранчевої» зони, які діяли раніше.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що такий карантин, як мінімум, планують продовжити до 31 березня. Наразі за рішенням уряду він діє до кінця зими — 28 лютого.

Водночас прем’єр закликав українців «не тішити себе ілюзіями» передчасно. «Карантин дуже довго триватиме цього року. А от яким саме він буде — це вже інше питання», — наголосив глава уряду.

То які тепер діятимуть правила?

Адаптивний карантин не такий жорсткий, як посилений. Ресторани, бари, кінотеатри та спортзали можуть працювати, а учні та студенти відвідувати навчальні заклади. Під забороною і надалі залишається діяльність розважальних закладів (нічних клубів і дискотек), також не можуть працювати хостели (за винятком готелів та санаторіїв).

Заклади громадського харчування можуть працювати з 07:00 до 23:00 (крім доставки та замовлень навинос). Але розрахунок повинні проводити не пізніше 22:00.

Кінотеатри можуть працювати при заповнюваності залів не більше 50% місць для сидіння, а спортзали та фітнес-центри — при заповненості не більше однієї особи на 20 кв. м.

Тепер також перестає діяти заборона на продаж непродовольчих товарів — ТРЦ і магазини зможуть відкрити непродовольчі відділи, які були зачинені під час локдауну.

Концерти, спортивні, соціальні та інші заходи дозволено проводити за участі не більше ніж 20 осіб (виняток — спортивні заходи без глядачів). Бенкети та майстер-класи у ресторанах та кафе — заборонені.

Щодо релігійних заходів, то їх дозволено проводити в приміщенні за умови не більше однієї людини на 5 кв. метрів, а на відкритому повітрі — за умови дотримання дистанції.

Також під час адаптивного карантину учням і студентам дозволено відвідувати навчальні заклади. Дитсадки, як і під час посиленого карантину, продовжать працювати у звичному режимі.

Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет рекомендував повернути учнів молодших і старших класів за парти. Старші класи вийдуть у тих областях, де показники захворюваності на коронавірус будуть контрольовані. Можлива змішана форма навчання (очна і дистанційна).

Водночас щодо навчальних закладів діє і низка заборон, а саме:

  • відвідувати заклади освіти групами кількістю понад 20 осіб, крім закладів дошкільної, загальної середньої, позашкільної та спеціалізованої мистецької освіти;
  • відвідувати заклади освіти у разі, якщо на самоізоляції через контакт з хворими на коронавірус перебувають понад 50% учнів/студентів і персоналу закладу;
  • проводити в закладах освіти масові заходи (вистави, свята, концерти) за участю більш ніж однієї групи/класу та за присутності глядачів.

Робота поштових сервісів («Нова пошта», «Укрпошта») та банків також продовжиться у штатному режимі. Установи зазначили, що мали дозвіл працювати й під час січневого локдауну, тому закінчення карантину на режим їхньої роботи не вплине.

  • Міністр охорони здоровʼя Максим Степанов перед завершенням посиленого карантину оцінив його результати. Він наголосив, що за цей час знизилася кількість нових хворих на коронавірус і госпіталізованих, а також вдалося уникнути спалаху захворюваності після свят.
  • В Україні з початку пандемії кількість інфікованих коронавірусом перевищила 1 мільйон 182 тисячі осіб.