Карантин в Україні планують продовжити до 31 березня. Проте в уряді попереджають: обмеження триватимуть ще «дуже довго»

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Карантин в Україні планують продовжити до 31 березня. Проте в уряді попереджають: обмеження триватимуть ще «дуже довго»

«Бабель»

Премʼєр-міністр Денис Шмигаль заявив, що посилений карантин продовжувати не планують — Україна після нього повернеться до обмежень «помаранчевої» зони, які діяли раніше. Такий карантин, попередньо, планують продовжити до 31 березня.

Про це глава уряду розповів в інтерв’ю Інтерфакс-Україна.

«З 25 [січня] ми перейдемо, ймовірно, до «помаранчевої» зони, яка діяла до запровадження цих правил. Поточний карантин запроваджено до кінця лютого. Найімовірніше, ми продовжимо його до 31 березня тією ж постановою. Наразі немає підстав скасовувати адаптивний карантин. Хвороба не зникла», — наголосив Шмигаль.

Водночас він закликав українців «не тішити себе ілюзіями» передчасно. «Я впевнений, що карантин дуже довго триватиме цього року. А от яким саме він буде — це вже інше питання», — зазначив Шмигаль.

В Україні до кінця зими, до 28 лютого, за рішенням уряду введено загальний карантин і режим надзвичайної ситуації. Під час загального карантину по всій країні діють обмеження «помаранчевої» зони.

Зазначимо, що в уряді досі немає одностайної думки, як країна житиме після 24 січня. Перед цим головний санітарний лікар Віктор Ляшко заявив, що МОЗ не наполягатиме на продовженні посиленого карантину. Але кількома днями раніше міністр охорони здоровʼя Максим Степанов спершу заявляв, що запропонує його продовжити. Але згодом сказав, що МОЗ планує повернутися до адаптивного карантину, коли регіони ділять за захворюваністю на «зелену», «жовту», «помаранчеву» і «червону» зони.

Які правила діяли до посиленого карантину? В Україні, зокрема, було заборонено роботу закладів громадського харчування з 23:00 до 07:00 (крім доставки та замовлень навинос), а проведення розрахункових операцій припинялося після 22:00. Також забороняли проводити в розважальних закладах і закладах громадського харчування святкові та публічні заходи, бенкети, майстер-класи; у музеях, на виставках і в галереях — приймати відвідувачів, якщо в залах присутні більше однієї особи на 10 квадратних метрів.

  • В Україні рішенням Кабміну з 8 до 24 січня діє посилений карантин. Працювати можуть тільки продуктові магазини, аптеки, банки, заправки, транспорт, а торгувати дозволено тільки певними групами товарів.