Міністр Степанов заявив про «вдалі» результати посиленого карантину: Збили хвилю після свят

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Міністр Степанов заявив про «вдалі» результати посиленого карантину: Збили хвилю після свят

УНІАН

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов оцінив результати посиленого карантину, який діє в Україні з 8 до 24 січня та завершується через три дні. За його словами, за цей час знизилася кількість нових хворих на коронавірус і госпіталізованих, а також вдалося уникнути спалаху захворюваності після свят. Про це він повідомив на брифінгу.

Водночас він наголосив, що карантинні заходи варто розглядати комплексно. «Це загальна стратегія Міністерства охорони здоров’я щодо боротьби з коронавірусом. Зокрема, карантин вихідного дня в листопаді дав достатньо суттєві результати. Також була певна логіка щодо введення жорсткого карантину», — наголосив міністр.

Степанов звертає увагу на щоденне зменшення кількості нових випадків захворювання. «Головне, що нам вдалося на початкових стадіях збити цю хвилю розповсюдження коронавірусу, яка потенційно могла розпочатися після новорічних свят. […] Там дуже проста математика. Якщо б під час свят 10 людей захворіли, то потенційно вони могли б заразити 100 людей. […] Якщо ми вводимо обмеження, які впливають на контакти між людьми, кількість потенційно заражених буде вже не 100, а, умовно кажучи, 50. І це вже серйозний результат, який впливає на загальну статистику», — розповів Степанов.

Також міністр наголосив і на зменшенні кількості госпіталізацій — зараз у лікарнях перебувають менше 19 тисяч осіб, а на початку грудня їх було близько 29 тисяч.

Водночас Степанов зазначив, що поки рано оцінювати вплив посиленого карантину.

Який карантин діятиме з 25 січня?

Раніше прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що уряд не планує продовжувати локдаун, а після нього, з 25 січня країна має повернутися до обмежень «помаранчевої» зони, які діяли раніше. Такий карантин, попередньо, планують продовжити до 31 березня.

Адаптивний карантин не такий жорсткий — ресторани (за винятком періоду з 23:00 до 07:00), магазини і ТРЦ можуть працювати, а заходи можна проводити, дотримуючись соціальної дистанції. Також під час цих обмежень учням і студентам дозволено відвідувати навчальні заклади.

  • В Україні за рішенням Кабміну до 24 січня діє посилений карантин. Працювати можуть тільки продуктові магазини, аптеки, банки, заправки, транспорт, а торгувати можна лише певними групами товарів.