Вакцини Pfizer і Moderna захищають і від нових штамів коронавірусу. Але є нюанси

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Вакцини Pfizer і Moderna захищають і від нових штамів коронавірусу. Але є нюанси

Japanexperterna.se / Flickr

Коронавірус постійно мутує, як грип та інші віруси. Нові дослідження підтвердили, що імунітет прищеплених вакцинами Pfizer і Moderna стійкий до нових штамів коронавірусу. «Британський» та «африканський» варіанти інфекції мають певні лазівки для обходу захисних сил організму, але цього недостатньо для зараження.

Дві команди науковців окремо одна від одної перевірили здатність нових штамів коронавірусу до інфікування на зразках крові людей, яких прищепили мРНК-вакцинами, пише CNN.

Наразі мутації коронавірусу не призводять до посилення хвороби, але щонайменше два відомі варіанти з Британії та ПАР значно більш заразні за оригінал. Науковці намагаються зрозуміти, чи можуть генетичні зміни вірусу впливати на лікування хвороби та подолання імунітету після вакцинації.

Дослідники з Університету Рокфеллера в Нью-Йорку провели тести на плазмі з крові 20 людей, вакцинованих розробками Pfizer і Moderna. Результати продемонстрували сильну імунну відповідь та здатність клітин виробляти нові антитіла протягом кількох місяців.

За висновками дослідників, вакцини захищають як проти «дикого», початкового вірусу, так і проти його нових варіантів, які утворилися в ході поширення світом. Зазначається, що мутації можуть допомогти вірусу уникати певних антитіл, але імунна реакція настільки потужна, що це не грає ролі.

Попри всі лазівки, які дістають нові варіанти коронавірусу, мРНК-вакцини успішно захищають організм прищеплених людей. При цьому дослідники зазначають, що вакцини все ж варто доробити, і у випадку з розробками Pfizer і Moderna це можна зробити дуже швидко.

Інше дослідження, проведене під керівництвом винахідника вакцини компаній Pfizer і BioNTech Угура Шахіна, продемонструвало стійкість мРНК-розробки проти британського штаму коронавірусу. Команда науковців переконана, що «біологічно значущої різниці у нейтралізації немає».

При цьому команда Шахіна вважає за необхідне доробити вакцину — просто про всяк випадок. Pfizer і BioNTech вважають, що їхня технологія досить гнучка, і за необхідності можна швидко скоригувати розробку.