У Великій Британії виявили новий штам коронавірусу з Бразилії. Він заразніший за свого попередника

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
У Великій Британії виявили новий штам коронавірусу з Бразилії. Він заразніший за свого попередника

Yuri Samoilov / Flickr

У Великій Британії виявили новий штам коронавірусу, який імовірно виник у Бразилії. Варіант відрізняється від британського та південноафриканського штамів, але має з ними спільні ключові риси.

Про це повідомляє BBC.

Бразильський штам виявив британський проєкт з дослідження мутацій коронавірусу та їх наслідків G2P-UK. За даними дослідників, у Бразилії існує дві версії інфекції, і в Британії виявили одну з них.

Віруси постійно зазнають випадкових генетичних змін у ході поширення — деякі зміни нейтральні, інші навіть можуть зменшити заразність. Однак ті мутації, що дають вірусам переваги, роблять їх більш поширеними.

Наразі не існує доказів, що мутації коронавірусу можуть зробити його більш смертельним, проте досліджені зміни впливають на швидкість зараження, що збільшує кількість хворих і, як наслідок, померлих.

Наразі Британія заборонила в’їзд представникам країн Південної Америки.

Бразильський коронавірус уперше виявили в чотирьох людей, які прилетіли зі штату Амазонас до Японії. Дослідники зазначають, що мутація призвела до зміни форми білка на шипах «корони», що полегшує його проникнення до клітин людського організму.

Як пише The Independent, Компанії Pfizer і BioNTech заявляють, що їхня мРНК-вакцина працює проти нового бразильського штаму так само ефективно, як і проти британського.

Тим часом у бразильському місті Манаус у штаті Амазонас, чиї масові могили стали символом першої хвилі коронавірусу в країні, спалах посилюється знову — цього разу через новий штам. Наразі в місті гостра нестача кисню, і деякі лікарні перетворилися на «кімнати страждань», повідомляє Daily Mail.

Захворюваність у Бразилії досягла найвищого рівня з початку пандемії — медики зафіксували понад 360 тис. випадків лише за минулий тиждень, а смертність становить близько тисячі осіб на добу.