В Україні виявили п’ять різних штамів коронавірусу

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

В Україні виявили п’ять мутацій коронавірусу, у Львівській області циркулює мутований китайський різновид.

Про це під час брифінгу 12 січня повідомила директорка Львівського обласного лабораторного центру, епідеміологиня Наталія Іванченко.

«Надійшла інформація, що в Україні виявлено п’ять різноманітних генотипів коронавірусу, зокрема на Львівщині циркулює вірус лінії В 1.1, тобто китайського походження», — розповіла вона.

Також Іванченко пояснила, що позитивні зразки з різних областей надсилають до Києва, у Центр громадського здоров’я, звідки їх відправляють у референс-лабораторію Всесвітньої організації з охорони здоров’я.

«Це є надзвичайно вартісне і спеціалізоване дослідження, яке винятково проводить референсна лабораторія ВООЗ, а нас інформує про результати», — додала епідеміологиня.

За словами Іванченко, подальші позитивні зразки теж будуть відправлятися до референс-лабораторії, щоб дізнатися, які саме генетичні зв’язки відбулися та чи з’явився на Львівщині «британський» штам коронавірусу.

  • В Україні за минулу добу (11 січня) коронавірус виявили у 5 116 хворих. Серед них — 131 дитина та 309 медпрацівників. За весь час пандемії в країні на коронавірус захворіли понад 1 мільйон 124 тисячі людей. З них одужали понад 812 тисяч, а померли 20 019 осіб.
  • За рішенням Кабміну в Україні з 8 до 24 січня діє посилений карантин. Працювати можуть тільки продуктові магазини, аптеки, банки, заправки, транспорт, а торгувати можна тільки певними групами товарів.
  • Про новий штам коронавірусу Велика Британія повідомила у грудні. Він має 22 зміни в генетичному коді та, за попередніми даними, передається на 70% швидше й заражає значно більше дітей, аніж попередні. Мутований штам вже поширився за кордон. Вакцина від коронавірусу компаній Pfizer і BioNTech ефективна проти нього.