Гендиректор ВООЗ попередив про загрозу нерівного доступу до вакцин від коронавірусу: Може призвести до продовження пандемії

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Нерівність в отриманні вакцин від коронавірусу серед країн із високим і низьким рівнем доходу загрожує провалом у боротьбі з пандемією.

Про це заявив гендиректор ВООЗ Тедрос Гебреєсус на засіданні виконавчої ради ВООЗ у Женеві.

«Наразі ми стикаємося з реальною небезпекою того, що навіть у той час, коли вакцини дають декому надію, вони стають іще одним каменем у стіні нерівності між заможними й незаможними у світі», — наголосив він.

Гебреєсус підтримав рішення керівництва країн щодо пріоритетності вакцинації працівників охорони здоровʼя та літніх жителів.

«Але неправильно, що молоді, більш здорові дорослі жителі в багатьох країнах отримують вакцину раніше за працівників охорони здоровʼя і людей похилого віку в бідніших країнах», — додав гендиректор ВООЗ.

За його словами, обіцянка країн забезпечити рівний доступ до вакцини від коронавірусу перебуває під серйозною загрозою, оскільки деякі з держав ідуть в обхід COVAX, підвищуючи ціни та намагаючись випередити чергу.

«Понад 39 мільйонів доз вакцини отримали [жителі] щонайменше 49 країн із високим рівнем доходу, лише одна країна з найбільш низьким рівнем доходу отримала 25 доз. Не 25 мільйонів, не 25 тисяч, а 25», — зауважив Гебреєсус.

Також гендиректор ВООЗ попередив, що світ перебуває на межі «катастрофічного морального провалу», ціною якого стануть життя і засоби до існування в найбідніших країнах світу.

«У підсумку ці дії тільки продовжать пандемію, продовжать наш біль, обмеження, необхідні для її стримування, а також людські та економічні страждання... Вакцин буде достатньо для всіх, просто зараз необхідно працювати разом і надати пріоритет тим, хто перебуває у групах ризику в усіх країнах», — резюмував він.

  • Всесвітня організація охорони здоровʼя внесла вакцину від коронавірусу компаній Pfizer і BioNTech до переліку препаратів, рекомендованих для екстреного використання. Експерти організації підтвердили дієвість і безпечність застосування вакцини.
  • Європейський Союз з 27 грудня почав масову вакцинацію населення від коронавірусу. Щеплення роблять препаратом від Pfizer і BioNTech. Саме їхню вакцину нещодавно схвалив регулятор ЄС.
  • У січні фармкомпанія Pfizer повідомила своїм клієнтам, що уповільнить темпи поставок вакцини від коронавірусу. Це викликало обурення у деяких країн-членів ЄС.
  • Україна наразі домовилася лише про придбання партії у 1,9 мільйона доз вакцини китайської компанії Sinovac. Українська фармакологічна компанія «Лекхім» планує постачити в Україну першу партію китайської вакцини від коронавірусу CoronaVac від Sinovac Biotech у лютому або на початку березня.
  • Раніше ЗМІ повідомляли, що Sinovac показала 50% ефективності на випробуваннях у Бразилії, але за договором з Україною ефективність повинна становити 70%. Міністр охорони здоровʼя каже, що якщо ефективність буде меншою за 70%, Україні повернуть гроші. Він зазначає, що Sinovac ще не оприлюднила остаточні висновки, а для ВООЗ ефективності понад 50% достатньо, щоб підтвердити дієвість вакцини.