Нацкомісія з комунальних послуг знизила тариф на розподіл газу. Споживачі платитимуть максимум 1,79 гривні за кубометр

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Нацкомісія з комунальних послуг знизила тариф на розподіл газу. Споживачі платитимуть максимум 1,79 гривні за кубометр

NurPhoto via Getty Images

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) встановила граничний тариф на розподіл газу — 1,79 грн за 1 куб. м.

Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль у своєму Telegram-каналі.

«Регулятор підтримав спільне рішення, напрацьоване урядом, народними депутатами та профільним комітетом Верховної Ради. Таким чином максимальне зниження тарифу на розподіл становитиме до 30%», — написав він.

Водночас Шмигаль наголосив, що встановлення граничного тарифу не означає, що він буде однаковим для всіх.

«НКРЕКП визначила найвищу межу тарифу, проте для десятків компаній ця сума буде нижчою», — пояснив прем’єр.

Також Шмигаль зазначив, що найближчим часом до Верховної Ради буде подана ініціатива, яка має зменшити розрив у тарифах між різними газорозподільчими компаніями та буде встановлювати справедливий тариф на розподіл газу для всіх людей.

  • У січні 2021 року «Нафтогаз» підвищив ціну на природний газ до 7,22 гривні за кубометр з ПДВ і без урахування вартості доставки. Попередня ціна становила 6,33 гривні. Підвищення регулятор обґрунтував значним зниженням обсягів виробництва тепла, підвищенням заробітної плати для співробітників ТЕЦ, зростанням цін на вугілля та газ і збільшенням витрат на послуги з розподілу газу.
  • Кабінет міністрів вирішив на період карантину або до кінця опалювального сезону запровадити державне регулювання тарифів на газ. Вартість кубометра газу становитиме 6,99 гривні.
  • Тим часом низкою українських міст прокотилася хвиля протестів. Так, на Буковині протестувальники перекрили трасу державного значення Чернівці — Житомир, а в самому Житомирі після мітингу люди увірвалися до приміщення обласної ради. Також протестували на Закарпатті, у Харківській, Миколаївській, Дніпропетровській та Полтавській областях.