Трамп в останній день на посаді хоче помилувати близько 100 людей. Себе у список не вноситиме

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Трамп в останній день на посаді хоче помилувати близько 100 людей. Себе у список не вноситиме

Donald J. Trump / Facebook

У свій останній повний робочий день перед інавгурацією обраного президента США Джо Байдена, у вівторок 19 січня чинний глава Білого дому Дональд Трамп планує оголосити про помилування і пом’якшення вироку для близько сотні людей. При цьому нема підтвердження, що він планує помилувати самого себе, на що раніше вказували ЗМІ.

Про це повідомляє CNN з посиланням на три джерела.

Джерела видання вважають, що Трамп не наважиться на власне помилування, проте додають, що його дії в останні дні у президентському кріслі можуть бути непередбачуваними.

У Білому домі напередодні пройшли зустрічі для узгодження остаточного списку осіб для помилування. Наразі відомо, що список помилуваних включатиме злочинців із середовища «білих комірців», а також відомих реперів.

Спочатку Трамп планував по черзі оголосити про помилування двох груп людей — у кінці минулого тижня і в цей вівторок, але цьому завадили події в Капітолії. Джерела видання також стверджують, що найближчі соратники Трампа закликали його не вносити до списку осіб, які брали участь у заворушеннях.

Один з посадовців Білого дому повідомив, що документи досі не складені. Гучні імена, такі як Джуліан Ассанж, наразі відсутні у списку на помилування. Однак список ще може змінитися. Також неясно, чи буде помилуваний колишній радник Трампа Стів Беннон.

Раніше одна з найвпливовіших американських газет The New York Times з посиланням на джерела писала, що Трамп розглядає можливість помилувати самого себе до завершення президентського терміну. Видання називало можливе помилування Трампом самого себе «найекстраординарнішим і безпрецедентним випадком використання президентської влади в історії Америки».

Також газета зазначала, що Трамп з оточенням обговорював і можливість помилувати членів своєї сімʼї, найближчих соратників, радників і співробітників адміністрації. Він боїться, що після приходу до влади Байдена його адміністрація може розпочати кримінальне розслідування стосовно них.

  • Інавгурація президента США Джо Байдена відбудеться 20 січня, триватиме близько півтори години і супроводжуватиметься виступом зірок американського шоу-бізнесу. Американські ЗМІ розкрили деталі — ведучим буде Том Генкс, а гімн виконає Леді Гага.
  • Усі 50 американських штатів і округ Колумбія перебувають у стані підвищеної готовності через можливі заворушення і теракти.