«Анексія Криму була явним порушенням міжнародного права». Ексканцлер Німеччини вперше публічно розкритикував дії Кремля

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Колишній канцлер Німеччини Герхард Шредер, який очолює раду директорів компанії «Роснефть» і раду директорів компанії Nord Stream 2, яка належить російському «Газпрому», визнав, що дії російської влади щодо України порушують міжнародні правові норми.

Про це він заявив в інтервʼю німецькому тижневику Der Spiegel.

«Анексія Криму була явним порушенням міжнародного права... Жоден президент Росії вже не поверне Крим», — сказав ексканцлер.

Водночас Шредер наголосив, що це не пояснює, які причини стояли за діями Москви.

«Припустимо, що Україна справді вступила б до НАТО, як того хотіли американці. Тоді б Севастополь, один із найважливіших військових портів Росії, виявився б на території західного альянсу», — пояснив він.

Окрім цього, коментуючи свої слова про те, що Путін «перетнув межу, яку не слід перетинати», Шредер уточнив, що йдеться про Росію загалом.

«Ми знаємо, що Путін є важливою силою в Росії, але ми не знаємо, чи справді він несе відповідальність за все, що повʼязують із Росією», — зазначив колишній канцлер Німеччини.

На думку Шредера, запроваджені проти Росії санкції не є правильною реакцією на порушення міжнародного права.

«Їх я вважаю безглуздими, оскільки не бачу, чого можна домогтися за їхньою допомогою», — сказав він.

Ще одним «перетином недозволених меж» Росії Шредер назвав хакерські атаки, зокрема на сервери Бундестагу. У РФ заперечують свою причетність до них.