«Написали донос». Дубінський просить скликати засідання «Слуги народу» через введені проти нього санкції

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
«Написали донос». Дубінський просить скликати засідання «Слуги народу» через введені проти нього санкції

Олександр Кузьмін / «Бабель»

Нардеп «Слуги народу» Олександр Дубінський просить терміново провести позачергове засідання фракції, щоб обговорити введені проти нього санкції США.

З відповідним листом він звернувся до керівництва партії 15 січня, копію поширив його колега по фракції Олександр Качура.

У листі Дубінський заявляє, що проти нього ведеться «чергова брудна провокація», а його опоненти нібито написали на нього «завідомо брехливий донос у державні установи США», в результаті цього, на його думку, Міністерство фінансів і ввело санкції.

Нардеп вважає, що ситуація вимагає від фракції «термінового обговорення», а також «дій по припиненню подібних провокацій» і притягненню до відповідальності тих, хто ці «провокації вчиняли».

На думку Дубінського, опоненти фракції використовують ситуацію як «предмет шантажу» президента Володимира Зеленського і парламентської більшості.

Нардеп Качура реагуючи на лист, наголосив, що підтримує скликання засідання партії. А разом із тим пропонує обговорити ситуацію з переобранням глави делегації України в ПАРЄ.

Нагадаємо, 11 січня Міністерство фінансів США запровадило санкції проти семи людей та чотирьох організацій за втручання в американські вибори. Крім Дубінського, у список потрапили експрокурор Офісу генпрокурора Костянтин Кулик, екснардеп Олександр Онищенко, політолог Андрій Теліженко, помічники нардепа Андрія Деркача Дмитро Ковальчук і Антон Симоненко, а також медіаменеджер Петро Журавель.

Санкції проти зазначених осіб запроваджені через так звані плівки Деркача. Вашингтон називає нардепа Андрія Деркача «російським агентом». Проти нього санкції запровадили раніше. У Кремлі тоді на це відреагували, назвавши «дурницею» причетність Деркача до спецслужб.

«Плівки Деркача»

У період з травня до липня 2020 року народний депутат Андрій Деркач оприлюднив аудіоматеріали, які, за його словами, можуть свідчити про вплив колишнього віцепрезидента США Джо Байдена на Петра Порошенка під час його перебування на посаді президента.

За словами Деркача, йдеться про дві частини записів. Перша стосується виділення Штатами мільярда доларів в обмін на звільнення генерального прокурора Віктора Шокіна, при якому ГПУ розслідувала справу Burisma — компанії, де працював син Байдена.

Друга частина записів нібито стосується того, що Порошенко попри відсутність коаліції в парламенті блокував звільнення Кабінету міністрів і призначення дострокових виборів до Верховної Ради. Також, за словами Деркача, в аудіозаписах йдеться про вплив Байдена на наглядові ради великих держпідприємств.

  • У грудні Офіс генпрокурора відкрив кримінальне провадження стосовно Олександра Дубінського за статтею «державна зрада».