«Маємо знайти компроміс»: Шмигаль назвав конструктивними перемовини з МВФ щодо зниження ціни на газ

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що уряд провів перемовини з Міжнародним валютним фондом щодо зниження ціни на газ, і вони були конструктивними.

Про це він написав у своєму Telegram-каналі.

«Провели конструктивну зустріч з МВФ щодо ціни на газ. Позиція нашого уряду: ринок газу в Україні має працювати. На жаль, деякі гравці ринку продовжують зловживати становищем, від чого страждають українці», — пояснив Шмигаль.

За його словами, уряд наразі має знайти компроміс, який допоможе розвиватися ринку газу, але водночас і «захистить людей».

  • Кабінет міністрів планує на період карантину або до кінця опалювального сезону запровадити державне регулювання тарифів на газ. Таким чином, ціни на газ будуть зменшені на 30%. За словами в. о. міністра енергетики Юрія Вітренка, повністю таке регулювання запрацює з лютого.
  • У січні 2021 року «Нафтогаз» встановив ціну на природний газ для побутових клієнтів на рівні 7,22 гривні за кубометр з ПДВ і без урахування вартості доставки.
  • Нацкомісія з комунальних послуг підвищила тарифи на тепло для населення — подекуди на 50%.
  • 11 січня Шмигаль повідомив, що Кабінет міністрів підготував два шляхи для вирішення ситуації з підвищенням тарифів на газ і електроенергію.
  • Міжнародний валютний фонд занепокоєний тим, що український уряд планує тимчасово запровадити державне регулювання цін на газ для населення, оскільки вільний ринок газу є зобов’язанням України перед кредиторами. Міністр фінансів Сергій Марченко зазначив, що уряд намагається пояснити представникам МВФ, що «у пожежному порядку вирішує проблему, яка виникла», оскільки неухвалення рішення про зниження цін може мати негативні наслідки для економіки України загалом.