Справа Окружного адмінсуду Києва: Вищий антикорсуд пояснив, чому не продовжив терміни розслідування

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Справа Окружного адмінсуду Києва: Вищий антикорсуд пояснив, чому не продовжив терміни розслідування

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Вищий антикорупційний суд не задовільнив клопотання Національного антикорупційного бюро про продовження термінів розслідування справи Окружного адмінсуду столиці (ОАКС) через помилки в ньому.

Про це повідомляє пресслужба суду.

Адвокати підозрюваних зазначили, що клопотання необхідно повернути детективу, адже ВАКС скасував одному з фігурантів повідомлення про підозру за ст. 351-2 КК України, а у клопотанні про продовження строку ця стаття залишилась. Аналогічна ситуація з іншим підозрюваним — щодо нього теж закрили справу за ст. 255 ККУ. Третьому фігуранту взагалі скасували повідомлення про підозру, а у клопотанні його вказують як підозрюваного.

Суддя ВАКС зазначив, що у клопотанні взагалі не зазначено суті підозри кожному з фігурантів. Через ці недоліки неможливо встановити, які саме обставини треба перевірити під час досудового розслідування. Отже, ВАКС повернув НАБУ клопотання. Це рішення оскарженню не підлягає.

Терміни розслідування спливають 17 січня, детектив просив продовжити їх до 17 березня, адже необхідно провести додаткові слідчі дії. Відповідно до Кримінально-процесуального кодексу, після закінчення слідства не можна обрати підозрюваним запобіжний захід, якщо він не був обраний раніше. Зазначимо, що голові ОАСК Павлу Вовку не можуть обрати запобіжний захід — судові засідання переносять, тому що він на них не зʼявляється.

Перед цим Центр протидії корупції повідомляв, що це рішення ставить під загрозу всю справу, оскільки тепер досудове розслідування доведеться призупинити або достроково закінчити, не довівши до кінця.