Зеленський зустрівся з колегою з Молдови Санду: домовилися про створення президентської ради

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Зеленський зустрівся з колегою з Молдови Санду: домовилися про створення президентської ради

Президент Молдови Майя Санду 12 січня перебуває з офіційним візитом в Україні. На зустрічі з главою держави Володимиром Зеленським домовилися про створення президентської ради — для вирішення спільних завдань двох країн.

Про це йдеться у спільній заяві лідерів, оприлюдненій Офісом президента, та повідомляє Інтерфакс.

У заяві не наводять деталей про раду, вказують лише, що її вирішили утворити як «новий постійно діючий формат діалогу високого рівня».

За підсумками зустрічі Зеленський та Санду наголосили на спільному намірі країн «відновити діалог на високому рівні та надати йому динамічного характеру», а також створити необхідні передумови для стратегічного двостороннього співробітництва.

За словами Зеленського, сторони дійшли згоди, що пріоритетними сферами «для спільного економічного імпульсу» України і Молдови будуть сфери енергетики, інфраструктури і транспорту, зокрема, транзиту.

Зеленський також розповів про «амбітну ідею», яку обговорив із Санду, — це будівництво автомагістралі, яка з’єднає Київ та Кишинів. «З цією метою ми обговорили будівництво прикордонного мостового переходу через річку Дністер це скоротить подорож між столицями до п’яти годин», — розповів український лідер.

Зеленський за підсумками зустрічі наголосив на однаковій стратегічній меті обох країн — членство в Євросоюзі. Також лідери двох країн заявили про взаємну підтримку суверенітету і територіальної цілісності України та Молдови в межах міжнародно визнаних кордонів.