Санду вступила на посаду президента Молдови й у зверненні до громадян говорила і українською. Додон на інавгурацію не прийшов

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Санду вступила на посаду президента Молдови й у зверненні до громадян говорила і українською. Додон на інавгурацію не прийшов

Синиця Олександр / УНІАН

Обраний президент Молдови Майя Санду склала присягу президента й офіційно вступила на посаду. Церемонія інавгурації проходить у рамках спільного урочистого засідання парламенту Молдови та Конституційного суду.

Під час церемонії Санду пообіцяла бути «президентом справедливості» та вкотре наголосила на необхідності дострокових парламентських виборів.

«Люди більше не можуть чекати і хочуть якнайшвидших змін. Політика не може бути захистом для олігархів», — цитує її Newsmaker.

Санду також звернулася до громадян різними мовами, наголосивши, що діятиме в інтересах усіх громадян. Вона сказала кілька фраз українською, російською, гагаузькою та болгарською мовами.

Її попередник — проросійський політик Ігор Додон — напередодні заявив, що не братиме участі в церемонії інавгурації, але при цьому він планує привітати Санду під час процедури передачі влади.

Санду, як стало відомо раніше, планує зустрітися з президентом України Володимиром Зеленським у перші тижні після своєї інавгурації.

Після перемоги на виборах Санду заявила, що виступає за відставку уряду та проведення у країні дострокових парламентських виборів. За її словами, на виборах люди проголосували не лише проти Додона, але й проти його уряду, тому він має піти у відставку. Зараз більшість у парламенті належить політсилі Додона — Партії соціалістів.

23 грудня премʼєр-міністр Іон Кіку заявив, що виступає з пропозицією про відставку уряду.

  • У другому турі виборів президента Санду обійшла Додона з розривом у понад 15%. Вона отримала 57,75% голосів, а Додон — 42,25%.
  • Санду після перемоги заявила про необхідність повного виводу російських військ з території Придністров’я. У Кремлі на це відповіли, що діалог з її попередником Додоном був «значно конструктивнішим».