Прем’єр Молдови оголосив про відставку уряду

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Прем’єр Молдови оголосив про відставку уряду

Кабінет міністрів Республіки Молдова

Премʼєр-міністр Іон Кіку заявив, що виступає з пропозицією про відставку уряду. Це питання в парламенті ініціювала партія новообраного президента Майї Санду — «Дія і солідарність». Про це повідомляє NewsMaker.

Кіку сподівається, що процедуру відставки уряду проведуть у найкоротші терміни. За його словами, головна мета керівництва країни — розпустити парламент, а відставка уряду є одним зі шляхів.

«У цих умовах ми сьогодні обговорили, і я запропонував мою відставку і відставку уряду», — сказав Кіку.

23 грудня парламент розгляне вотум недовіри уряду Кіку. Документ підписали 34 депутати з фракцій «Платформа гідність і правда», «Дія і солідарність» і Демпартії. Вони вважають, що уряд не впорався з пандемією та економічною кризою.

При цьому чинний президент Ігор Додон сумнівається, що парламент підтримає відставку уряду. Зараз там більшість належить його Партії соціалістів. Її представники кажуть, що підтримують проведення дострокових парламентських виборів, але впевнені, що відставка уряду не є рішенням.

Нагадаємо, Санду після перемоги на виборах заявила, що виступає за відставку уряду та проведення у країні дострокових парламентських виборів. За її словами, на виборах люди проголосували не лише проти Додона, але й проти його уряду, тому він має піти у відставку.

  • Майя Санду на президентських виборах обійшла чинного президента Ігоря Додона, який є затятим прихильником Росії, із розривом у понад 15%. Санду отримала 57,75% голосів, Додон — 42,25%.
  • Санду після перемоги заявила про необхідність повного виводу російських військ з території Придністров’я. У Кремлі на це відповіли, що діалог з її попередником Додоном був «значно конструктивнішим».