Президент Молдови Санду: Зустріч із Зеленським організуємо в перші тижні після інавгурації

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Президент Молдови Санду: Зустріч із Зеленським організуємо в перші тижні після інавгурації

Пресслужба Офісу президента України

Новообрана президент Молдови Майя Санду планує зустрітися з президентом України Володимиром Зеленським у перші тижні після своєї інавгурації.

Про це вона заявила на брифінгу 25 листопада.

«Ми почали відновлювати відносини з Румунією та Україною. Після виборів у нас були телефонні розмови з президентом Іоаннісом і президентом Зеленським. У перші тижні після інавгурації ми організуємо візит президента Клауса Іоанніса до Кишинева і зустріч із президентом Зеленським», — наголосила вона.

За словами Санду, вона прагне, щоби зовнішня політика Молдови приносила громадянам «конкретну користь».

«Я хочу перетворити Молдову на європейську державу і мати дуже хороші, поважні й гідні відносини з іншими зовнішніми партнерами. Я докладу всіх зусиль, щоб у Молдови були хороші прагматичні відносини, засновані на взаємній повазі як із Заходом, так і зі Сходом», — сказала вона.

  • Майя Санду обійшла чинного президента Ігоря Додона, який є затятим прихильником Росії, з розривом у понад 15%. Санду отримала 57,75% голосів, а Додон — 42,25%.
  • Додон вже привітав Санду з перемогою, але хоче оскаржити результати виборів у суді.
  • Санду з червня до листопада 2019 року очолювала уряд після того, як спільно з президентом усунула від впливу олігарха Володимира Плахотнюка. Наприкінці того ж року за ініціативою президентської Партії соціалістів Молдови Санду усунули з посади прем’єра, оскільки вона опиралася спробам президента взяти під свій контроль Генпрокуратуру.
  • За попередніми даними, інавгурація Санду може відбутися 24—25 грудня.