Глава правлячої партії Грузії і суперник Саакашвілі заявив, що йде з політики. Це вже вдруге

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Засновник і глава правлячої партії Грузії «Грузинська мрія — демократична Грузія», колишній премʼєр-міністр Бідзіна Іванішвілі заявив, що вирішив остаточно піти з політики. Раніше він вже робив таку заяву, однак згодом повернувся.

«Вважаю, що моя місія виконана. Я прийняв рішення назавжди покинути партію і повністю відійти від її правління. Я залишаю як пост голови партії, так і саму партію і повертаюся до звичного життя, як це було до 2011 року», — написав він у листі.

Одним з важливих факторів такого рішення політик назвав вік — незабаром йому виповниться 65 років. Водночас, він вважає, що його відхід не послабить партію, а навпаки — посилить. «Я впевнений, що грузинський народ так само оцінить мій сьогоднішній крок, який був продиктований тим самим інтересом, заради якого я прийшов у політику», — заявив Іванішвілі.

До приходу в політику у 2011 році Іванішвілі був одним з найбільш відомих грузинських бізнесменів. Політик зараз займає 349-е місце в списку найбагатших людей світу за версією Forbes. Його статки оцінюють у $4,8 млрд. У 2012 році мільярдер заснував партію «Грузинська мрія», яка згодом перемогла на парламентських виборах, а він сам очолив уряд.

Іванішвілі вже вдруге йде з політики — у 2013 році після після перемоги Георгія Марґвелашвілі на президентських виборах він пішов у відставку з посади глави уряду. Але через п’ять років, у 2018 році, знову повернувся в «Грузинську мрію» та був обраний її главою.

Одним з головних опонентів Іванішвілі був колишній президент Грузії Міхеіл Саакашвілі, який зараз очолює виконком Національної ради реформ України. Саакашвілі покинув Грузію у 2013 році, проти нього на батьківщині порушили чотири кримінальні провадження, за двома з них є вироки.