Євросоюз планує поділитися вакцинами від коронавірусу зі своїми сусідами. Зокрема й з Україною

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Євросоюз планує поділитися вакцинами від коронавірусу зі своїми сусідами. Зокрема й з Україною

Marco Verch / Flickr

Європейський Союз планує відправити вакцини від коронавірусу своїм сусідам на Балканському півострові, які не є членами блоку, а також Грузії та Україні, чиї уряди не змогли завчасно домовитися про поставки. Наразі Україна очікує завершення досліджень вакцини китайської компанії Sinovac Biotech, яка поверне вже заплачені кошти в разі провалу розробки.

Про це повідомляє Reuters.

13 міністрів закордонних справ країн ЄС — Болгарії, Хорватії, Чехії, Данії, Польщі, Румунії, Фінляндії, Словакії, Швеції та країн Балтії — підписали спільний лист до Єврокомісії, у якому заявили, що Євросоюз не буде убезпеченим від коронавірусу, поки пандемію не подолають його сусіди.

«Ми рішуче підтримуємо спроби та ініціативи держав-членів і Єврокомісії поділитися вакцинами з найближчими сусідами ЄС, такими як західно-балканські країни», — йдеться в листі про допомогу кандидатам на членство в ЄС, а саме Албанії, Боснії, Косову, Македонії, Чорногорії та Сербії.

Голова МЗС Литви Габріелюс Ландсбергіс додав, що допомоги з вакцинами потребують також інші регіони. В Єврокомісії після отримання листа заявили, що прагнуть допомогти не лише балканським країнам, але й Грузії та Україні.

В ЄС розпочали щеплення 27 грудня, але його балканські сусіди не змогли добитися такого ж широкого доступу до вакцин. Також у сусідів блоку досі немає чіткого плану щодо початку масової вакцинації.

23 грудня міністр охорони здоровʼя Максим Степанов заявив, що Україна в рамках глобальної ініціативи розподілення вакцин COVAX, найімовірніше, отримає вакцини від компанії AstraZeneca. 30 грудня стало відомо, що МОЗ уклало контракт про постачання вакцини від коронавірусу китайської компанії Sinovac Biotech.

За підрахунками МОЗ, в Україні першочергової вакцинації потребують приблизно 21 мільйон громадян. Для цього необхідно 15,1 мільярда грн, але в бюджеті 2021 року закладено лише 2,6 мільярда. Також у план вакцинації внесли жителів окупованого Донбасу.