Угорщина вирішила відмовитися від закупок російської вакцини від коронавірусу. У Росії це називають «фейком»

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Угорщина передумала закуповувати російську вакцину від коронавірусу «Супутник V». Країна першою в Європі отримала зразки цього несертифікованого препарату. Про це повідомляє Reuters, посилаючись на дані уряду.

Будапешт вирішив закуповувати вакцини або через механізм закупок Євросоюзу, або безпосередньо в Китаю. Відмову пояснили тим, що Росія не має достатніх потужностей для виробництва препарату.

«У Росії недостатньо виробничих потужностей. Ми раді взяти участь у тестуванні, але вакцини можуть масово надходити в рамках закупівель у ЄС або з Китаю», — сказав керівник адміністрації премʼєр-міністра Гергей Гуляш у інтервʼю ATV, оприлюдненому 31 грудня.

Водночас російський фонд прямих інвестицій заявив, що Угорщина не відмовлялася від закупівель вакцини. «На жаль, стаття про те, що Угорщина вирішила не замовляти вакцину, є ще одним прикладом фейкових новин у авторитетних ЗМІ», — заявили у фонді, цитує Интерфакс.

Угорщина отримала першу партію з 6 тисяч доз російської вакцини 28 грудня, і у фонді заявили, що готові повністю поставити всю необхідну Угорщині вакцину в січні—березні 2021 року. У фонді додають, що працюють над отриманням необхідних дозволів регулюючих органів в Угорщині.

28 грудня глава МЗС країни Петер Сіярто заявив, що угорські фахівці продовжать проводити оцінку можливості застосування вакцини в країні. «Вантаж [з першою партією] буде відправлений до Національного центру громадської охорони здоровʼя, де в угорських експертів буде ще одна можливість прийняти рішення про те, як вакцина повинна застосовуватися», — зазначив тоді міністр.

Країна вирішила випробувати російську вакцину попри стурбованість серед європейських колег. Представник Єврокомісії Ерік Мамер заявляв, що проти будь-якої країни Євросоюзу, яка закупить вакцину від COVID-19 без сертифікації в ЄС, будуть вжиті заходи.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто після отримання зразків російської вакцини заявляв, що між угорським виробником ліків і російськими партнерами тривають переговори щодо можливого виробництва цього препарату всередині країни.

Згідно з правилами євроблоку, вакцину має схвалити Європейське агентство лікарських засобів, перш ніж її можна буде продавати в будь-якій з 27 країн ЄС.