У Зеленського назвали «дивним» намір КС провести спеціальне засідання через рішення відсторонити Тупицького

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
У Зеленського назвали «дивним» намір КС провести спеціальне засідання через рішення відсторонити Тупицького

Пресслужба Офісу президента України

Представник президента в Конституційному суді Федір Веніславський назвав «дивним» засідання суду після відсторонення його голови Олександра Тупицького від посади на два місяці.

Про це він заявив в етері телеканалу «Україна 24».

«Відсторонення не означає припинення повноважень судді КСУ, не означає його звільнення. Дивною видається інформація, яка розміщена на офіційному сайті КСУ, про те, що скликається спеціальне пленарне засідання, оскільки за тим же законом про КСУ спеціальне пленарне засідання розглядає лише питання про надання згоди на затримання, тримання під вартою або на арешт судді КСУ», — пояснив Веніславський.

Представник Зеленського наголосив, що президент рішення про відсторонення Тупицького від посади на два місяці ухвалив законно — це передбачено Конституцією та Кримінальним процесуальним кодексом.

Одразу після цього рішення у Конституційному суді заявили, що призначать спеціальне засідання. У КС зазначили, що свого голову можуть відстороняти тільки вони, а не президент.

Нагадаємо, 29 грудня Зеленський відсторонив на 2 місяці Тупицького від посади голови КС. Про підозру главі суду повідомили 24 грудня. Його підозрюють у підкупі свідка, а також у наданні завідомо неправдивих свідчень. Йдеться про кримінальне провадження, яке розслідується з квітня 2013 року. Справа стосується незаконної приватизації Зуївського енергомеханічного заводу в місті Зугрес (окупована частина Донецької області) бізнесменом Владиславом Дрегером.

Окрім цього, президент неодноразово заявляв про наміри розпустити чинний склад Конституційного суду і про те, що Тупицький має подати у відставку через скандальне рішення щодо антикорупційного законодавства.