За 2020 рік літаки НАТО виконали понад 400 перехоплень. 90% вильотів — через авіацію Росії

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Військові літаки країн-учасниць НАТО за цей рік піднімалися в небо для перехоплення авіації близько 400 разів, при цьому понад 350 перехоплень припало на військові літаки Росії.

Про це йдеться в повідомленні НАТО.

Останніми роками НАТО спостерігає поблизу своїх кордонів зростання активності російських літаків, а кількість перехоплень цього року зросла. Переважно інциденти відбувалися в районі Балтійського моря. Торік авіація НАТО рівно 290 разів перехоплювала російські військові літаки в небі над Чорним і Балтійським морями.

В Альянсі зазначають, що пілоти військової авіації РФ часто відключають транспондери (приймачі), не повідомляють плани польотів і не виходять на звʼязок, що становить загрозу цивільним авіалайнерам.

  • В Європі сили НАТО захищають повітряний простір держав Північноатлантичного альянсу за допомогою 40 радарів. У повітрі на бойовому чергуванні завжди перебувають близько 60 літаків. Зі зростанням активності РФ біля кордонів країн Балтії, бойова авіація НАТО посилила патрулювання на північному напрямку.
  • 4 вересня в українському небі літали стратегічні бомбардувальники США — Boeing B-52H Stratofortresses. Вони спостерігали за територією та вивчали російську військову активність в окупованому Криму та Чорному морі. Літаки злетіли з авіабази у Великій Британії та увійшли в повітряний простір України з напрямку Польщі о 07:00. Групу супроводжували українські винищувачі.
  • В Європейському командуванні Збройних сил США заявили, що таким чином «показали можливості щодо стримування» Росії. Пізніше стало відомо, що Росія з анексованого Криму піднімала в небо вісім винищувачів для перехоплення, але тим самим зробила «подарунок» літакам-розвідникам НАТО — вони отримали всю інформацію про протиповітряну оборону РФ у зазначеному районі.
  • Через 10 днів В-52Н знову увійшли в повітряний простір України, а в ЗСУ заявили, що їхні польоти стануть регулярними.