Сьогодні над Україною літали стратегічні бомбардувальники США. Вони на озброєнні ще з 1950-х і здатні нести ядерну зброю

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Сьогодні над Україною літали стратегічні бомбардувальники США. Вони на озброєнні ще з 1950-х і здатні нести ядерну зброю

Carlos Menendez San Juan / Flickr

Сьогодні в українському небі літали два стратегічні бомбардувальники США — Boeing B-52H Stratofortress. Вони спостерігали за територією та вивчали російську військову активність в окупованому Криму та в Чорному морі.

Про це повідомляє Kyiv Post.

Літаки злетіли з авіабази у Великій Британії та увійшли в повітряний простір України з боку Польщі о сьомій ранку.

Удень американські військові літаки зробили кілька кіл над Азовським узбережжям поблизу Мелітополя, що на південний схід від окупованого Криму. За даними Повітряних сил ЗСУ, бомбардувальники супроводжували українські винищувачі Су-27 і МіГ-29.

Прикметно, що проліт над Україною стався незадовго до початку масштабних російських військових навчань «Кавказ-2020», до яких Кремль планував залучити близько 100 тисяч військовослужбовців. Навчання відбуватимуться в окупованому Криму та на півдні Росії.

Візит до українського повітряного простору відбувся в рамках регулярної відтепер спостерігальної місії Повітряних сил США в акваторіях Чорного і Балтійського морів.

Серія бомбардувальників B-52 увійшла в експлуатацію в 1950-х — у розпал холодної війни. Літак здатен доставляти ядерну зброю, дальність польоту без дозаправки становить 14 тис. км. Конструкція бомбардувальника виявилась настільки вдалою та довготривалою, що його чисельні модифікації активно використовують і сьогодні.

Ці літаки скидали в чисельних воєнних конфліктах у всьому світі лише неядерні бомби. Американські військові очікують, що бомбардувальники B-52 літатимуть до 2030-х чи навіть до 2050-х — у такому випадку це буде перший літак, який використовують ціле століття.

У 2017 році B-52 знову вилетіли за бойовою тривогою для цілодобового чергування — уперше після розпаду Радянського Союзу.

  • За даними української розвідки, восени Росія запланувала масштабні військові навчання «Кавказ-2020». Очікується, що до них залучать принаймні 100—120 тисяч осіб, 3 тисячі бойових броньованих машин, з них не менше 500 — танки, 300 літаків, 250 вертольотів, 50 кораблів і до пʼяти підводних човнів. Навчання проведуть у Південному військовому окрузі РФ, до якого входять прикордонні з окупованим Донбасом російські області й анексований Крим.
  • Міністерство оборони України планує у вересні провести у відповідь військові навчання «Обʼєднання зусиль — 2020». ЗСУ проведуть навчання, щоб перевірити готовність армії дати відсіч спробам Росії загострити ситуацію або почати масштабні бойові дії.