«Показали можливості щодо стримування Росії». У Пентагоні прокоментували польоти стратегічних бомбардувальників над Україною

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
«Показали можливості щодо стримування Росії». У Пентагоні прокоментували польоти стратегічних бомбардувальників над Україною

U.S. Air Force

Польоти в українському небі 4 вересня групи американських стратегічних бомбардувальників B-52H продемонстрували можливості щодо стримування Росії. Про це заявили в Європейському командуванні Збройних сил США.

«Три бомбардувальники B-52 Stratofortress зі складу 5-го бомбардувального крила з бази Майнот (штат Північна Дакота) провели важливі навчання з інтеграції з українськими винищувачами в повітряному просторі України […] Місія надала партнерам цінну можливість потренуватися в повітрі. Крім того, продемонструвала, як літаки та екіпажі B-52 передового базування сприяють колективній безпеці й забезпечують США, союзників із НАТО і партнерів можливістю для стримування Росії», — наголосили в командуванні.

Там додають, що польоти були заплановані давно, в рамках тимчасового перекидання шести американських літаків на авіабазу в Британії.

  • 4 вересня в українському небі літали стратегічні бомбардувальники США — Boeing B-52H Stratofortresses. Вони спостерігали за територією та вивчали російську військову активність в окупованому Криму та в Чорному морі. Літаки злетіли з авіабази у Великій Британії та увійшли в повітряний простір України з напрямку Польщі о сьомій ранку.
  • Серія бомбардувальників B-52 увійшла в експлуатацію в 1950-х — у розпал холодної війни. Літак здатен доставляти ядерну зброю, дальність польоту без дозаправки становить 14 тис. км. Конструкція бомбардувальника виявилася настільки вдалою та довготривалою, що його чисельні модифікації активно використовують і сьогодні.
  • Ці літаки скидали в численних воєнних конфліктах у всьому світі лише неядерні бомби. Американські військові очікують, що бомбардувальники B-52 літатимуть до 2030-х чи навіть до 2050-х — у такому разі це буде перший літак, який використовують ціле століття.