Глава МОЗ пояснив, з чим повʼязане зниження щоденної статистики хворих на коронавірус. Але локдаун скасовувати не будуть

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Глава МОЗ пояснив, з чим повʼязане зниження щоденної статистики хворих на коронавірус. Але локдаун скасовувати не будуть

УНІАН

В Україні почали застосовувати експрес-тести на антиген і через це знизилася кількість ПЛР-тестувань на коронавірус та щоденна статистика хворих. Результати цих тестів Міністерство охорони здоров’я повідомлятиме не кожен день, а раз на тиждень. Про це повідомив глава МОЗ Максим Степанов на брифінгу.

За його словами, минулого тижня виявили 59 381 випадок коронавірусу, тоді як позаминулого тижня — 70 327. Водночас, минулого тижня методом ПЛР зробили 203 954 тестів, а позаминулого — 250 417.

«З чим це пов’язано? Ми почали використовувати експрес-тести на антиген, які роблять за 15 хвилин. Цю статистику ми будемо давати щотижнево. Чому щотижнево? Тому що кількість медпрацівників, які роблять ці тести, достатньо велика. Їх роблять сімейні лікарі, чисельність яких налічує понад 23 тисячі», — пояснив він, наголосивши, що щоденно давати таку статистику є «дуже великим ризиком спотвореності» даних.

За його словами, загальна кількість хворих, яка була виявлена під час тестування експрес-тестами, становить понад 14 тисяч людей. Ці дані вже потрапили до статистики хворих.

Водночас, Степанов зазначив, що кількість зразків, які доставляють в лабораторії МОЗ, справді знизилася. Напередодні їх кількість складала понад 4 тисячі. «Я вже дав доручення провести відповідний селектор, тому що ми вже розширили категорії осіб, які треба тестувати. Це не тільки з ознаками коронавірусу, це також люди з респіраторними захворюваннями, ті, які мали контакти з хворим», — додав міністр.

Попри зменшення кількості нових хворих, МОЗ не рекомендуватиме скасування або відтермінування посиленного карантину, який заплановано з 8 до 24 січня.

«Введення жорсткого карантину є необхідним, аби розвантажити медичну систему. Окрім прогнозованого збільшення захворювання на COVID-19 після новорічних свят, ми щороку спостерігаємо також сезонне збільшення кількості хворих на грип, що починається з кінця січня і протягом лютого. Хворі на грип часто мають такі ж ускладнення, як і пацієнти з коронавірусом», — пояснив Степанов.