У «Слузі народу» заявили, що Україна може запропонувати виробникам вакцини перевозити її «Мрією», щоб отримати препарат поза чергою

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
У «Слузі народу» заявили, що Україна може запропонувати виробникам вакцини перевозити її «Мрією», щоб отримати препарат поза чергою

Alexander Gorlin / Flickr

Україна може запропонувати виробникам вакцини проти коронавірусу свої послуги з транспортування препарату в різні країні літаком «Мрія». За це розраховує поза чергою отримати вакцини.

Про це заявив нардеп «Слуги народу», голова парламентського комітету з питань охорони здоровʼя Михайло Радуцький в ефірі «Україна 24».

«Літак можна обладнати спеціальним обладнанням для підтримки температури мінус 70. І за це прискорити отримання вакцини, якщо ми будемо доставляти цю вакцину на інші замовлення, які надходять до компаній-виробників. Ми будемо просити, щоб отримати позачергово, поза квотою вакцини. Це одна з наших пропозицій, яку зараз готує уряд для компаній», — розповів нардеп.

Радуцький нагадав, що згідно з угодою, яку уряд підписав у рамках міжнародної ініціативи COVAX, Україна має отримати вакцину наприкінці лютого—на початку березня. «На сьогодні ведуться перемовини з виробниками, з президентами країн, де знаходяться ці виробники, щоб отримати цю вакцину якомога раніше», — додав він.

Нагадаємо, 23 квітня транспортник «Мрія» доставив в Україну медвантаж з Китаю. Його зустрічав президент Володимир Зеленський. Борт привіз 12 млн медичних масок, понад 260 тисяч захисних окулярів, а також понад 100 тисяч костюмів 5-го рівня захисту. Пізніше стало відомо, що вантаж «Мрії» (маски) продають в «Епіцентрі». В Офісі президента заявили, що вантаж з самого початку був поділений на гуманітарний і комерційний, за який заплатили приватні компанії.

  • Глава МОЗ Степанов підписав програму з вакцинації від коронавірусу — її проводитимуть у 5 етапів. Раніше він заявив, що Україна отримає вакцини від AstraZeneca, але готова до придбання і зберігання інших вакцин.
  • 23 грудня Володимир Зеленський підписав закон про надання доступу українцям до безпечних, якісних та ефективних вакцин проти коронавірусу.