Лерос оприлюднив нове розслідування: розповів про схему з призначенням Лещенка міністром аграрної політики

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Лерос оприлюднив нове розслідування: розповів про схему з призначенням Лещенка міністром аграрної політики

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Народний депутат Гео Лерос опублікував нове відео «з передачею грошей, договорняками та розбірками» — у записах фігурує новопризначений міністр аграрної політики Роман Лещенко.

Відео нардеп розмістив на своєму YouТube-каналі.

За словами Лероса, записи розмов велися з 2019 року, коли Лещенко став уповноваженим президента із земельних питань, до кінця січня 2020 року.

Після свого призначення Лещенко мав організувати зустріч Володимира Зеленського та Олександра Луцького, який з 2015 до 2018 року очолював агенцію з питань нерухомості та земельних відносин у паливно-енергетичному комплексі України, а ще раніше був радником колишнього мера Києва Леоніда Черновецького. Метою зустрічі було домовитися про призначення Луцького головою Держгеокадастру поза конкурсом.

Також Лерос оприлюднив запис розмови фігуранта «плівок Єрмака» Дмитра Штанька із братом керівника Офісу президента Денисом Єрмаком, які вирішують, що робити з «грошима Луцького», і зрештою домовляються їх «не чіпати, поки не буде чіткої конкретики». Призначення голови Держгеокадастру вони оцінили в $100 тисяч.

Проте тодішній премʼєр Олексій Гончарук призначив очільником Держгеокадастру Дениса Башлика.

«Саме тому після звільнення Гончарука голову Геокадастру теж звільнили. Оскільки Луцького вже «засвітили» на плівках, то на його місце призначили його товариша Романа Лещенка, такого близького групі Єрмака», — заявив Лерос, зауваживши, що після цього Лещенко «транзитом» став міністром аграрної політики.

  • 29 березня 2020 року депутат Гео Лерос оприлюднив відео, де Денис Єрмак обговорює питання призначення на різні державні посади. На відео з прихованої камери Єрмак говорить про те, як просуваються «потрібні» законопроєкти у Верховній Раді, посади в Київській митниці та компанії «Укрзалізниця».
  • На одному з відео брат голови ОП начебто проводить співбесіду з людиною, яка говорить, що претендує на посаду заступника міністра інфраструктури і хоче керувати компанією «Укрзалізниця». На іншому відео чоловік розповідає, що у нього є «хороша дівчинка, яка хоче очолити Національний комплекс «Експоцентр України».
  • 2 жовтня Гео Лерос опублікував обіцяні плівки, на яких нібито записані розмови «смотрящего за Києвом» Дениса Комарницького із заступником голови фракції «Слуга народу» Миколою Тищенком. Згодом на це відреагували у «Слузі народу» — нардеп Олександр Качура подав заяву до Державного бюро розслідувань і Нацполіції.
  • Раніше під час виступу у Верховній Раді Лерос намагався увімкнути ці плівки, стверджуючи, що отримав їх від офіцера СБУ. Тоді нардеп також заявив, що на нього нібито готують напад Тищенко та Комарницький.
  • 16 жовтня Тищенко подав позов проти нардепа Лероса.