Клініка «Шаріте» опублікувала звіт про отруєння Навального «Новачком». Політик назвав це доказами, яких вимагав Путін

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Клініка «Шаріте» опублікувала звіт про отруєння Навального «Новачком». Політик назвав це доказами, яких вимагав Путін

Oleg Nikishin/Epsilon/Getty Images

Німецька клініка «Шаріте», де лікувався від отруєння російський опозиціонер Олексій Навальний, опублікувала у провідному медичному журналі The Lancet звіт про перебіг його хвороби.

Про це йдеться на сайті клініці, а деталі звіту Навальний опублікував у себе на сайті.

Статтю підписали 14 професорів медицини, а називається вона Novichok nerve agent poisoning — «Отруєння нервовим агентом «Новачок». Лікарі стверджують, що клінічна картина при отруєнні Навального відповідала дії бойової отруйної речовини «Новачок».

«Фактично, встановити причетність агента «Новачок» і продуктів його біотрансформації в цьому випадку змогли тільки через кілька днів після встановлення діагнозу отруєння інгібітором холінестерази, і це не вплинуло на терапевтичні рішення», — пишуть медики.

Те, що отруїли саме «Новачком», встановили за допомогою єдиного можливого у цьому випадку лабораторного тесту — на активність BCHE, його переважно використовують для перевірки функції печінки.

На думку лікарів, вирішальними факторами того, що Навальний вижив, стали інтубація, штучна вентиляція легень протягом 2—3 годин після появи симптомів і відсутність попередньої важкої гіпоксії.

Нагадаємо, 14 грудня Навальний зателефонував одному зі своїх отруйників із ФСБ Олексію Кудрявцеву й представився помічником колишнього директора служби безпеки. Той у розмові припустив, що Навальний вижив саме завдяки тому, що пілоти екстрено посадили літак, а медики аеропорту одразу ввели йому протиотруту.

«Початок і тривалість терапії [протиотрутою] атропіном протягом перших двох днів залишаються неясними. На щастя, не дивлячись на високий ризик аспірації у початковий період втрати свідомості, у пацієнта не розвинулося серйозної інфекції. Хороший стан здоровʼя до отруєння, імовірно, сприяв одужанню», — йдеться у звіті «Шаріте».

Зазначимо, що президент Росії Володимир Путін на щорічній конференції заявив, що іноземці не надають докази того, що «берлінського пацієнта» саме отруїли. Тепер же, за словами політика, ці докази опубліковані у провідному медичному журналі світу й доступні для всіх.