Путін прокоментував розслідування про отруєння Навального: «Легалізація матеріалів американських спецслужб»

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Путін прокоментував розслідування про отруєння Навального: «Легалізація матеріалів американських спецслужб»

stux / pixabay

Президент Росії Володимир Путін назвав розслідування про те, що до отруєння опозиціонера Олексія Навального причетна ФСБ, «легалізацією матеріалів американських спецслужб». Про це він заявив на своїй щорічній пресконференції.

«Це не розслідування, це легалізація матеріалів американських спецслужб. Ми знаємо, що вони відслідковують геолокації. Це знають співробітники ФСБ та інших спецслужб, і користуються своїми телефонами, де вважають за потрібне. І вони не вважають за потрібне приховувати своє місцеперебування. Якщо це так, цей пацієнт берлінської клініки користується підтримкою спецслужб США», — заявив він.

На думку Путіна, вбивати Навального російським спецслужбам не було необхідності.

«Кому він потрібен-то? Якби хотіли [отруїти], довели б до кінця», — додав президент Росії.

Путін ще жодного разу не назвав Навального на імʼя або прізвище — цього разу він у нього «той пан» та «берлінський пацієнт».

Нагадаємо, що 15 грудня група міжнародних розслідувачів встановила 8 співробітників ФСБ, які безпосередньо причетні до отруєння Навального. За політиком стежили з 2017 року. Убити його намагалися двічі. У липні 2020 року він разом з дружиною Юлією був у відпустці в Калінінграді, тоді їй стало зле — це вважається першим невдалим замахом на політика. Другий стався в Томську. Імовірно, «Новачок» йому нанесли на спідню білизну, яку він здав до хімчистки готелю. Речі принесли назад, поки Навальний купався в річці.

Окрім цього, Путін прокоментував ще одне розслідування — його колишній зять начебто купив акції найбільшої російської нафтохімічної компанії «Сибур» за $100, хоча їхня ринкова вартість — $380 млн.

«Хто і як отримав акції цієї компанії? Виявляється, були правила заохочення вищого менеджменту, і Шамалов, як і всі, отримав їх за цією програмою», — відповів Путін.