РосЗМІ: Ексзять Путіна купив акції найбільшої російської нафтохімічної компанії «Сибур» за $100. Їхня ринкова вартість — $380 млн

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Російський бізнесмен, колишній чоловік Катерини Тихонової, яку вважають донькою президента РФ Володимира Путіна, Кирило Шамалов через офшорну компанію з Белізу Kylsyth Investments Ltd купив пакет акцій найбільшої нафтохімічної компанії Росії «Сибур» вартістю $380 мільйонів лише за $100.

Про це йдеться в розслідуванні журналістів «Важных историй», які посилаються на інформацію, отриману зі зламаної пошти Шамалова.

За даними розслідувачів, це сталося у червні 2013 року, за декілька місяців після весілля з Тихоновою. До угоди Шамалов вже володів 0,5% акцій, тож його сукупна частка в «Сибурі» становила 4,3%.

В офіційному коментарі «Сибур» заявив, що умови цієї угоди не відрізнялися від інших і особливих умов для Шамалова не було. Проте «Важные истории» зʼясували, що решта топменеджерів, які купували акції, платили «реальні гроші» зі знижкою приблизно 15% від їхньої ринкової вартості, що є нормальною практикою: пакет у 15 разів менший, аніж у Шамалова, коштував $21,6 мільйона.

Також журналісти ознайомилися зі звітом про оцінку акцій «Сибуру», проведену у 2014 році на замовлення акціонерів компанії. Тоді холдинг оцінили в $15,4 мільярда.

Згодом інша фірма Шамалова купила ще 17% акцій «Сибуру» (ринкова вартість у 2014 році — приблизно 80 млрд рублів). У коментарях російським виданням зять Путіна зазначав, що взяв для цього позику під заставу в Газпромбанку. У такий спосіб тодішній чоловік Тихонової став другим за величиною акціонером «Сибуру» і наймолодшим мільярдером Росії.

Катерина Тихонова намагалася пролобіювати інтереси свого фонду «Іннопрактика» через чоловіка. Зокрема, вона просила Шамалова розглянути можливість спільного проєкту її фонду з «Сибуром».

На початку 2018 року міжнародне агентство Bloomberg повідомило, що Кирило Шамалов і Катерина Тихонова розійшлися. А приблизно за пів року до цього Шамалов продав 17% акцій «Сибура». За даними опитаних Bloomberg джерел, на продажу він нічого не заробив, тому що отримав цей пакет як гарантію довіри з боку президента Росії. В архіві електронних листів Шамалова немає інформації про вартість акцій.

Кирило Шамалов і Катерина Тихонова відмовилися відповідати на запити «Важливих історій», речник президента Росії Дмитро Пєсков відповів лаконічно: «Уже багато разів залишали подібні запитання без відповідей».

Згодом Пєсков також назвав розслідування про колишнього зятя Путіна «припасуванням різних чуток, що часто не мають нічого спільного з реальністю» та запевнив, що у Кремлі знають поширювачів таких повідомлень, але оприлюднювати їхні особи не будуть.

«Ми раніше вже говорили, що такі ось інформаційні вправи триватимуть. Нам про це добре відомо і було відомо раніше. Усе це, як правило, — іноді вміле, іноді ні — припасування різних чуток, що часто не мають нічого спільного з реальністю. І відповідним чином ми до цього ставимося. Ми знаємо, хто є організатором цієї діяльності, цієї роботи. Ми знаємо, що ця робота триватиме», — сказав він, цитують журналісти кремлівського пулу «РИА Новости».

  • Раніше російське видання «Проект» опублікувало велике розслідування про близьку подругу Путіна Світлану Кривоногих, яка після знайомства з ним стала акціонером одного з найбільших банків країни «Россия». А її дочка, як стверджують журналісти, «феноменально схожа» на Путіна. У копіях документів, з якими ознайомилися ЗМІ, батько Єлизавети не вказаний, але відомо її по батькові — Володимирівна.
  • Одразу після публікації у Кремлі відреагували на розслідування, стверджуючи, що «вперше чують» про Кривоногих.