«Медуза»: Отруйниками Навального керував учений-дослідник отрут на кшталт «Новачка»

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
«Медуза»: Отруйниками Навального керував учений-дослідник отрут на кшталт «Новачка»

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Керівником групи представників російських спецслужб, які намагалися отруїти опозиціонера Олексія Навального, був дослідник впливу отрут на організм людини Станіслав Макшаков.

Про це йдеться в розслідуванні «Медузы».

У розслідуванні йдеться, що Макшаков — військовий учений, який раніше працював у Державному інституті технології органічного синтезу в закритому військовому містечку Шихани-1 (в/ч 61469). До офіційного припинення російської програми хімічної зброї у 2017 році цей військовий інститут проводив дослідження і розробку нових форм хімічної зброї, в тому числі нервово-паралітичних агентів типу «Новачок».

Сам Макшаков спеціалізувався на впливі фосфорорганічних отрут на тварин і людей. До таких речовин відноситься і «Новачок».

«Медуза» знайшла наукову статтю Макшакова від 2007 року, в якій він названий кандидатом медичних наук. У 2008 році він брав участь у науковій конференції як співробітник 33-го Центрального науково-дослідного інституту Міноборони РФ (він же військова частина 61469). У 1990-х майор у відставці судився з цією частиною через «добровільно-примусове» випробування на ньому і товаришах по службі нових розробок хімічної зброї.

При цьому в німецькій клініці «Шаріте», куди Навального перевезли після отруєння, у нього виявили інгібітори холінестерази — речовини, які вивчав Макшаков.

  • Олексій Навальний потрапив до лікарні Омська з сильним отруєнням 20 серпня. Тоді він впав у кому. 21 серпня Навального відправили літаком до Німеччини. 2 вересня уряд Німеччини оголосив, що російського політика отруїли речовиною з групи «Новачок».
  • Група міжнародних розслідувачів встановила 8 співробітників ФСБ, які мають безпосереднє відношення до отруєння Навального. За політиком стежили з 2017 року. Вбити його намагалися двічі.
  • У липні 2020 року він разом з дружиною Юлією був у відпустці в Калінінграді, тоді їй стало погано — це вважається першим невдалим замахом на політика. Друге сталося в Томську. Ймовірно, «Новачок» йому нанесли на спідню білизну, яку він здав у хімчистку готелю. Речі принесли, поки Навальний купався в річці.