КС підтримав рішення Венеціанської комісії в частині «поваги» до нього. Але повністю проігнорував критику

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
КС підтримав рішення Венеціанської комісії в частині «поваги» до нього. Але повністю проігнорував критику

Ратинський В'ячеслав / УНІАН

Конституційний суд відреагував на рішення Венеціанської комісії, яка 10 грудня надала терміновий висновок про антикорупційне законодавство в Україні після скандального рішення КС.

Свою реакцію суд оприлюднив на сайті.

Конституційний суд процитував рішення комісії в частині про те, що треба його поважати та виконувати рішення — «попри неоднозначне їх сприйняття».

Проте зазначимо, що це не єдине, що Венеціанська комісія заявила про Конституційний суд. У висновку також йдеться, що у скандальному рішенні КС від 27 жовтня не було чіткої аргументації та «твердої основи» і, ймовірно, воно було заплямоване серйозною процедурною помилкою — «невирішеним питанням про конфлікт інтересів деяких суддів». Проте цю частину в Конституційному суді не прокоментували.

Що ще постановила Венеціанська комісія? Вона рекомендує позбавляти волі за брехню в декларації, яка перевищує певний поріг, а також відновити всі повноваження Нацагентства з питань запобігання корупції щодо посадовців. Також комісія радить прописати в законі додаткові гарантії, які захистять суддів від можливих зловживань з боку посадовців НАЗК. Вищій кваліфікаційній комісії суддів порадили контролювати дії НАЗК (наприклад, розслідування порушень у деклараціях) щодо суддів.