NASA назвало перших 18 астронавтів для місій на Місяць за програмою Artemis

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Національне управління з аеронавтики і дослідження космічного простору США (NASA) вибрало перших 18 астронавтів для місії на Місяць у рамках програми Artemis.

Про це повідомляють на сайті NASA, де також можна ознайомитися з їхніми біографіями.

Склад астронавтів програми Artemis («Артеміда») оголосив віцепрезидент США Майкл Пенс.

До обраних увійшли дев’ять жінок та стільки ж чоловіків. Є астронавти, які вже побували на Міжнародній космічній станції, а також ті, хто ніколи не літали в космос. Вік астронавтів групи — від 32 до 55 років.

«Це наша перша група астронавтів Artemis. Я хочу внести ясність: буде більше», — сказав очільник космічного агентства Джим Бріденстайн.

Як зазначають, після тренувань за цією програмою оберуть перший місячний екіпаж. Планується, що у 2024 році, вперше з 1972-го, він висадиться на поверхню природного супутника Землі. Проте політ можуть відтермінувати, оскільки адміністрація президента США ще не затвердила строки.

  • Space Launch System (SLS), перші сегменти якої почали збирати, повинна відправити на місячну орбіту апарат Orion у листопаді наступного року. Це буде пуск місії Artemis-1. З екіпажем Orion полетить у 2023 році, а вже в 2024 році апарат повинен висадити на Місяць астронавтів.
  • 30 квітня NASA назвало три компанії, які проєктуватимуть і розроблятимуть кораблі та пілотовані системи для посадки в рамках місячної програми Artemis. Контракти отримали SpaceX Ілона Маска, Dynetics і Blue Origin засновника Amazon Джеффа Безоса. У травні NASA представило стартовий майданчик місячної місії Artemis.
  • У вересні провели випробування прискорювача SLS. Він спалив 480 тонн палива за 80 секунд. Тоді ж NASA розкрило деталі програми Artemis.